Priopćenje

Nastavno na medijske objave u kojima se govori o gubitku Inine imovine u Srbiji željeli bismo ukazati na sljedeće činjenice.
INA koristi sva pravna sredstva za povrat svoje imovine. S tim ciljem, kompanija je pokrenula dva postupka vezana uz imovinu u Srbiji: postupak za povrat Inine imovine te postupak za pokušaj poništenja ugovora o privatizaciji.
Postupak za povrat Inine imovine u Srbiji pokrenut je 2001. te je još uvijek u tijeku.

Usto, a s obzirom da je Inina imovina u Srbiji nezakonito privatizirana 2003. godine, INA je 2005. godine također pokrenula i drugi postupak. Taj se postupak odnosi na poništenje ugovora između Agencije za privatizaciju Republike Srbije i Lukoil Europe Holdings BV. INA je tijekom tog spora isticala ništavnost ugovora i provedene privatizacije, pri čemu se kao osobito sporna isticala odredba ugovora kojom se Republika Srbija obvezala Lukoilu kako će učiniti sve moguće i koristi sva raspoloživa pravna sredstva kako bi onemogućila Ini povrat vlasništva nad imovinom.  Iako je INA taj postupak izgubila, protiv presude uložila je reviziju dana 23. srpnja 2014. na Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije, a što je pretpostavka za kasnije eventualno obraćanje Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.Priloženi dokument