Prirodni plin osigurao dodatne količine plina

Zagreb, 8. veljače – Jučer kasno poslijepodne Prirodni plin je osigurao dodatne količine plina kojima će nadomjestiti  privremeno smanjenu proizvodnju sa Sjevernog Jadrana.

Uvoz je dogovoren iz Mađarske s punom podrškom MOL-a i uz sudjelovanje kompanija članica MOL Grupe. Pored količina koje su isporučivane tijekom proteklih dana za pokrivanje povećane potrošnje, ovim dogovorom osigurano je i dodatnih 2 milijuna m3/dnevno što će u potpunosti nadomjestiti smanjenu proizvodnju sa Sjevernog Jadrana. K tome, ovako brza reakcija bila je moguća zbog dostupnosti interkonektora visokog kapaciteta između Hrvatske i Mađarske puštenog u rad prošle godine.

Navedeni dogovor omogućio je ponovno uspostavljanje redovne opskrbe plinom HEP-a, Rafinerije nafte Rijeka i Petrokemije tijekom današnjeg dana.

Kao što smo ranije izvijestili, pad napajanja energijom na IKA A platformi privremeno je zaustavio proizvodnju plina na 6 platformi. Prirodni plin uložio je maksimalne napore kako bi dogovorio dodatni uvoz prirodnog plina s obzirom da na tržištu nema dovoljnih količina plina zbog povećane potrošnje u cijeloj Europi.

INAgip i dalje radi na otklanjanju tehničkih poteškoća. Javnost će biti redovito informirana o poduzetim koracima potrebnim za normalizaciju proizvodnje i osiguravanje opskrbe.Priloženi dokument