Prisilna prodaja plina se nastavlja

U tijeku je novi otvoreni postupak prodaje nepovučenog plina u vlasništvu Prirodnog plina d.o.o. koji se trenutno nalazi u podzemnom skladištu, s početnom cijenom od 1,71 kn/m3. Prodaja se nastavlja u više krugova, pa bi tako u zadnjem krugu ta cijena mogla iznositi samo 0,43 kn/m3, odnosno šestinu trenutne veleprodajne cijene u zemlji.

Šteta za Inu/Prirodni plin u oba postupka prisilne prodaje plina mogla bi ukupno iznositi oko 340 milijuna kuna. Radi se o iznosu sa kojim bi se moglo modernizirati dodatnih stotinu benzinskih postaja, odnosno koji predstavlja ukupna godišnja primanja više od 2000 Ininih zaposlenika.

PSP d.o.o. nije bio obavezan provesti niti ovu niti prethodnu prisilnu prodaju jer je plin mogao privremeno ostati u skladištu dok se u potpunosti ne povuče, korištenjem dostupnih skladišnih usluga povlačenja plina. Time se ni na koji način ne bi oštetili drugi korisnici skladišta, a sama tvrtka PSP d.o.o.  zaradila bi više na takvoj skladišnoj usluzi nego na naknadi za prisilnu prodaju plina koja iznosi 10 posto od prodajne cijene.
Ovakvo neodgovorno i neracionalno  postupanje PSP d.o.o. ne uzrokuje samo financijsku štetu Ini/Prirodnom plinu već negativno utječe na Inine mogućnosti ulaganja u ključne projekte u istraživanju i proizvodnji te rafinerijskom i maloprodajnom poslovanju,  a direktno ugrožava postojeća radna mjesta.  Nije zanemarivo i da se cijeli postupak odvija u trenutku u kojem se zbivanja u Ukrajini mogu ozbiljno odraziti na stabilnost europske i regionalne opskrbe plinom. Slijedom navedenog, upitno je u čijem interesu PSP d.o.o. postupa u ovom procesu.

INA, odnosno Prirodni plin, ponovno je zatražila produženje roka za zbrinjavanje plina kako bi spriječila daljnju štetu koja se nanosi kompaniji.
U međuvremenu poduzimamo sve moguće korake te povlačimo plin  iz skladišta u maksimalno mogućim količinama. Tijekom travnja uspjeli smo povući i na tržištu prodati oko 20 milijuna kubika plina, a u svibnju ta količina bi mogla biti i daleko veća. Time se dodatno naglašava kako argument tvrtke PSP d.o.o. o tome da se plin iz  skladišta ne može povući, ne stoji.Priloženi dokument