Promjene regulative utječu na Inino poslovanje

Zagreb, 21. ožujka – Vlada RH usvojila je 19. ožujka 2014. Uredbu o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika koja će imati značajne i dugoročne posljedice na poslovanje kompanije.

Povećanjem visine naknade za eksploataciju ugljikovodika na postojećim poljima za 100 posto INA će u 2014. morati platiti 250 milijuna kuna više u usporedbi s dosadašnjim iznosima, dok će ovaj efekt iznositi oko 400 milijuna kuna u narednim godinama.

Ova regulativa primjenjuje povećanje na svim poljima, kao i na onim koja su osjetljivija na promjene u cijenama – za kompleksne projekte poput Ininog EOR projekta (EOR – Enhanced Oil Recovery), koji provodimo na našim poljima Žutica i Ivanić.

Nakon retroaktivnog poreza za rafinerije te nedavnog produžavanja regulirane cijene plina za kućanstva, a čija je posljedica prenošenje između 250 i 350 milijuna kuna godišnje HEP-u, ova odluka je treća značajna negativna promjena u regulatornom okruženju u kratkom vremenskom razdoblju, zbog čega će INA morati razmotriti svoje planove za daljnja ulaganja (s obzirom da je Uredba o novčanoj naknadi za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina iz 2011. postavila stopu naknade za eksploataciju na 5%, na čemu smo temeljili svoje planove).

INA je svjesna da je naknada za eksploataciju ugljikovodika od 10 posto u skladu s većinom stopa u Europi, međutim INA, kao i svi ulagači, temelji svoje razvojne planove na predvidljivim regulatornim okvirima, što je ključno u ovakvim industrijama u kojima se intenzivno ulaže.Priloženi dokument