Prošireno eksploatacijsko polje Žutica

U okviru eksploatacijskog polja Žutica u blizini Ivanić Grada, u dva je ležišta istražne bušotine Hrastilnica-3 otkrivena nafta.

Tijekom bušenja na dubini od oko 2.000 metara nalazi ispitivanja pokazuju značajne proizvodne količine nafte i plina. Preciznije vrednovanje rezervi i proizvodnje ugljikovodika biti će poznato nakon daljnjih ispitivanja i izrade projekta razrade. Dosadašnji nalazi ispitivanja pokazuju proizvodnju nafte od oko 1450 barela na dan. Obzirom na rezultate ove i ranije ispitane bušotine Selec-1, za očekivati je da će njihova dnevna proizvodnja značajno pridonositi povećanju proizvodnje na ovom području.

„Pozitivan rezultat bušotine Hrastilnica-3, odnosno otkriće novih rezervi ugljikovodika, iznimno nas raduje, ne samo zbog činjenice da je ono potvrda kvalitetnog rada Ininih stručnjaka, već i zbog toga što će zasigurno pridonijeti sigurnosti opskrbe u Republici Hrvatskoj. Kako se tek oko 15 posto potreba hrvatskog tržišta za naftom pokriva domaćom proizvodnjom, svako novo otkriće nafte je iznimno bitno, ali i poticaj za budući rad“, rekao je Želimir Šikonja, Inin izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju.

Nakon otkrića novog naftnog polja bušotinom Selec-1, ovo otkriće je drugi pozitivan rezultat u nizu proizašao kao rezultat provođenja strategije istraživanja Panonskog bazena. Strategija istraživanja Panonskog bazena temelji se na traženju novih tzv. satelitskih polja u Savskoj depresiji, u blizini već postojećih polja.

Priloženi dokument