Rafinerija nafte Rijeka predstavila najveći oslikani spremnik u Hrvatskoj

Rijeka, 11. srpnja 2018. – Nakon tri mjeseca napornog rada, danas je i službeno predstavljen atraktivni oslikani spremnik 338-S-021 A Rafinerije nafte Rijeka! Najveći spremnik s muralom u Hrvatskoj djelo je lokalnog umjetnika Edija Gustina Maske, a njegovi motivi mora i broda će u budućnosti krasiti vizuru Općine Kostrena i grada Rijeke u suradnji s kojima je INA i realizirala ovaj projekt.

Za bojanje spremnika površine 2000 m2 iskorišteno je čak 1600 kantica boje, a kružni oblik spremnika i nepovoljni vremenski uvjeti predstavljali su poseban izazov za autora. „S radovima na spremniku započeo sam sredinom ožujka, a vremenski uvjeti su više branili nego dozvoljavali pa sam radio svega nekoliko sati dnevno. No, usprkos nemilosti prirode i uz snažnu volju, spremnik sam završio 28. lipnja, čak dva dana prije roka, i izuzetno sam ponosan na njega.“, izjavio je g. Edi Gustin Maska, autor murala na spremniku te duhovito dodao „Kad me netko pita kakav je osjećaj oslikati toliki spremnik, odgovorim im da probaju zamisliti da moraju prebrisati prašinu s tolike površine.“

Novim izgledom spremnika zadovoljan je i g. Erkki Ranta, direktor Rafinerije nafte Rijeka koji je prilikom predstavljanja izjavio: „Izuzetno sam sretan što danas, nakon nekoliko mjeseci rada, možemo predstaviti završeni mural na spremniku Rafinerije nafte Rijeka. Na ovaj smo način pokazali kako rafinerije ne moraju nužno biti nešto oku neugodno, već da mogu itekako pridonijeti ljepšoj vizuri mjesta. Zahvaljujem autoru i svim kolegama koji su sudjelovali u realizaciji ovog složenog zadatka i mjesecima bili dostupni i uključeni u proces oslikavanja spremnika.“

Od samog početka smo pozdravili ovu zanimljivu inicijativu Ine koju ćemo nastojati iskoristiti kao novu prepoznatljivost Kostrene. Osigurali smo sredstva za formiranje photo pointa na poziciji koju ćemo zajednički dogovoriti i od kuda će se spremnik najbolje vidjeti, vodeći pri tom računa i o parkingu i sigurnosti prometa.“, izjavio je g. Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena.

“Posljednjih godina Kostrena se sve intenzivnije okreće turizmu, tako da nas raduje što ćemo dobiti novi zanimljiv turistički resurs koji ćemo uključiti u sve naše buduće materijale i pokušati što bolje valorizirati. Uđe li projekt u Guinnessovu knjigu rekorda, to će dodatno učiniti čitavu destinaciju prepoznatljivom.“, izjavila je gđa Sandra Svetić, direktorica Turističke zajednice Općina Kostrena.

Oslikavanje spremnika je počelo sredinom ožujka 2018. godine te je, usprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima, završen krajem lipnja 2018. godine.
Pogledajte atraktivan timelapse video oslikavanja spremnika.

Foto: Pixell/G. Kovačić

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 495 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument