Rafineriju nafte Rijeka krasit će najveći oslikani spremnik u Hrvatskoj

  • INA u suradnji s umjetnikom Edijem Gustinom započela oslikavanje spremnika
  • Na muralu površine od gotovo 2000 m² nalazit će se kostrenski motivi
  • Doprinos Ine vizuri Općine Kostrena i Grada Rijeke koji će 2020. ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture

Rijeka, 24. travnja 2018. – Spremnik 338-S-021 A Rafinerije nafta Rijeka uskoro će poprimiti novi izgled.
INA je u suradnji s Općinom Kostrena započela realizaciju projekta njegovog oslikavanja i predstavila ga javnosti. Posla se prihvatio poznati lokalni umjetnik Edi Gustin, a po završetku murala koji je osmislio, navedeni spremnik postat će najveći oslikani spremnik u Hrvatskoj.

Motivi će se crtati i oslikavati na površini od gotovo 2000 m², a kružni oblik spremnika predstavljat će izazov za autora. „Mural će krasiti kostrenski motivi poput mjesne crkve Sv. Lucije. Tu je i sidro kao simbol pomorstva i mirne luke kakva je Kostrena. Motiv koji prevladava je brod od papira koji čini vezu između pomoraca i umjetnosti. Napredak i kretanje ovoga kraja označavaju kotači i zupčanici, kao i kostrenski dimnjak koji pozicionira mjesto u pogledu promatrača s morske strane. Boje koje ću koristiti davat će dinamiku cijeloj slici.“, otkrio je autor murala na Ininom spremniku g. Edi Gustin.

Na suradnju upravo s lokalnim umjetnikom INA se odlučila jer, uz uljepšavanje vizure same rafinerije, kompanija ovime želi doprinijeti vizuri Općine Kostrena i Grada Rijeke koji će za dvije godine ponijeti prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. „Podrška kulturnim manifestacijama i umjetnicima nešto je na što smo jako ponosni u Ini. Od samih početaka društveno smo odgovorna kompanija koja unapređuje život zajednice u kojoj djeluje i zato smo sretni što će naš oslikani spremnik doprinijeti ljepoti okoliša na upečatljiv i siguran način.“, izjavio je na javnom predstavljanju projekta g. Erkki Ranta, direktor Rafinerije nafte Rijeka.

Spremnik 388-S-021 A izabran je kao najprikladniji za ovaj projekt zbog tehnološko-sigurnosnih razloga, ali i činjenice da je vidljiv s prometne lokalne ceste pokraj rafinerije. „Pozdravljamo ovu jedinstvenu inicijativu. Kostrena će dobiti zanimljiv turistički resurs koji ćemo nastojati što bolje iskoristiti. Kad spremnik bude oslikan, uredit ćemo „photo point“ za sve Kostrenjane i njihove goste kojima će sigurno privući pažnju.“ izjavio je g. Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena.

Ako autora ne budu previše ometale vremenske prilike, spremnik sasvim posebnog izgleda u riječkoj će rafineriji osvanuti već početkom ovoga ljeta.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 494 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument