Reagiranje na medijske objave

S obzirom na veliki broj medijskih objava molimo Vas da u interesu javnosti i naših dionika objavite ovo reagiranje.

Kao što je već ranije navedeno,  u Ini obavlja poslove oko 50-ak stručnjaka iz različitih zemalja MOL Grupe (uglavnom iz Mađarske i Slovačke), što predstavlja manje od 0,5 posto ukupnog broja radnika INA Grupe.
Kao stručnjaci u svom području rada, vjerujemo da svojim znanjem i iskustvom mogu isključivo doprinijeti ostvarenju poslovnih ciljeva kompanije te povećati ukupnu razinu kompanijskog znanja. Stoga se mogućnosti otvorene gore navedenim nikako ne bi trebale smatrati negativnima ili neprikladnima. Naprotiv, one bi se trebale smatrati prilikom za transferom znanja koji se pruža domaćim ljudima, a za koje se očekuje da u potpunosti preuzmu ove pozicije u nadolazećem periodu. Također, ova se praksa svakako može usporediti s istom praksom prema kojoj hrvatski radnici trenutno svojim vještinama daju doprinos u inozemstvu, posebice u Siriji, Egiptu i Mađarskoj.

Nadalje, svi zaposlenici MOL Grupe koji trebaju plaćati porez u Hrvatskoj sukladno važećim poreznim zakonima i praksama, plaćaju svoje poreze u Hrvatskoj. U vezi regulacije njihovog statusa, kao dio uvriježene prakse, uvijek i na redovitoj bazi surađujemo s Ministarstvom unutarnjih poslova, kao što to činimo i u ovom trenutku.

Također koristimo ovu priliku da jasno negiramo spekulaciju o prodaji Inine zgrade u Šubićevoj ulici – lokaciji na kojoj se odlučivalo o brojnim uspješnim projektima Ininog segmenta djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

Točno je da razmatramo različite mogućnosti restrukturiranja u Ini s obzirom da je naša dužnost i odgovornost da poboljšamo učinkovitost kompanije kako bismo ostali konkurentni na tržištu. Unutar programa poboljšanja učinkovitosti, INA – za razliku od svojih konkurenata na tržištu – nije pokrenula projekte koji bi imali utjecaja na broj ljudi.  Prije donošenja bilo kakve konkretne odluke vezane uz takve mjere i pokretanje takvog projekta, o istoj bi se u prvom redu razgovaralo sa sindikatima i zaposlenicima, kao važnim dionicima kompanije.Priloženi dokument