Snažni pozitivni financijski rezultati u 2010. godini

Ukupni rezultat INA Grupe ostvaren u2010. godini, pokazuje obnovljenu profitabilnost na razini operativnog poslovanja i na razini neto dobiti, te značajno poboljšanje financijske pozicije. EBITDA[1] je porasla gotovo za 80% dosegnuvši 5.044 milijuna kuna, dok je dobit iz osnovne djelatnosti bez jednokratnih stavki iznosila 2.884 milijuna kuna.

Neto dobit od 958 milijun kuna u 2010. godini, značajno je povoljnija u odnosu na gubitak od 392 milijuna kuna u 2009. godini, zbog već spomenutih pozitivnih trendova i napora menadžmenta. Rezultat su djelomično umanjile negativne tečajne razlike na kreditima.

Rezultati su uglavnom posljedica veće proizvodnje ugljikovodika u Sjevernom Jadranu i Siriji, čime su potvrđeni napori uloženi u ključne projekte u periodu ekonomske i financijske krize. Dodatno, rezultatu Istraživanja i proizvodnje, pogodovale su sve bolje okolnosti poslovanja zbog sve viših cijena nafte, dok su Rafinerije i marketing, koje posluju bolje, ali i dalje sa gubitkom, imale koristiti od umjerenog povećanja ostvarenih rafinerijskih marži uzrokovanog oporavkom globalne ekonomije.Unatoč tome, INA Grupa je, u manjoj mjeri, zabilježila 335 milijuna kuna negativni doprinos plinskog poslovanja ukupnim rezultatima.

„Nakon dvije izazovne godine uspjeli smo stabilizirati financijsku poziciju i poslovanje te ostvariti snažan pozitivni rezultat u 2010. godini što je potvrdilo napore uložene u ključne investicijske programe tijekom razdoblja krize. Dok su brojne naftne tvrtke zaustavile ili odgodile investicijske programe u 2008. i 2009., mi smo iskoristili krizno razdoblje kao priliku za razvoj i rast nastavljajući s investicijama, pogotovo u istraživanju i proizvodnji te u modernizaciju rafinerija kako bi poboljšali svoju konkurentnost.

Ključne zadaće menadžmenta u nadolazećem razdoblju će biti daljnje poboljšanje efikasnosti poslovanja, razvoj i proširenje domaćeg i inozemnog portfelja u segmentu Istraživanja i proizvodnje, nastavak investicija u modernizaciju rafinerija  uz usredotočenje na revitalizaciju mreže benzinskih postaja. Naš cilj je unaprijediti INU da postane vodeća naftna kompanija u jugoistočnoj Europi.“ – izjavio je ZoltánÁldott, predsjednikUpraveIne.


[1] EBITDA (zarada prije kamata i poreza)  + amortizacija + vrijednosno usklađenje + rezerviranjaPriloženi dokument