Stručno-znanstveni simpozij «Goriva 2010»

Hrvatsko društvo za goriva i maziva (GOMA), uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanje i športa RH te brojnih europskih sponzora, među kojima je i INA, organiziralo je u Šibeniku 14. i 15. listopada 43. stručno-znanstveni simpozij «Goriva 2010». Na njemu je predstavljeno 25 stručnih uradaka iz sedam europskih zemalja. Najviše radova predstavili su stručnjaci iz Ine, ukupno 15 od čega je 6 izraženo kroz postere.

Skup su otvorili Neda Marčec-Rahelić, predsjednica Gome i Peter Chmurčiak, izvršni direktor Inina SD Rafinerije i marketing. Predsjednica Marčec-Rahelić, otvarajući skup, govorila je o aktualnosti i važnosti prikazanih stručnih radova koji su se bavili tehnološkim dostignućima za postizanje zahtjeva kvalitete goriva, usklađivanju primjenskih svojstava sa zahtjevima trošila i obvezujućim zahtjevima zaštite okoliša.

Peter Chmurčiak je sudionicima ovog znanstvenog skupa izrazio zadovoljstvo što je INA i pored sveprisutne recesije, uspjela ostvariti planirani projekt modernizacije svojih rafinerija te da nastavlja taj posao i dalje, kako je planirano.

– Rezultat dosadašnjih napora je vlastita proizvodnja goriva EURO V kvalitete, što nas stavlja uz bok najboljih europskih rafinerija. Time je INA dokazala da se na lokalnoj i globalnoj razini  razvija i prilagođava kako bi konkurirala najboljima, rekao je Chmurčiak.

Glavna tema rasprave Okruglog stola bila je utjecaj ekoloških direktiva EU na preradu nafte i primjenu goriva u Hrvatskoj. Uvodna izlaganja dali su  Adriana Petrović direktorica Sektora održivog razvoja i ZZSO Ine koja je predstavila objedinjeni pristup zaštiti okoliša u rafinerijskoj preradi. Ante Jukić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije upoznao je sudionike simpozija sa stanjem i trendovima u proizvodnji i primjeni zamjenskih goriva, a Zoran Lulić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu s povezanošću suvremenih motornih vozila, goriva i EU direktiva. Nikola Blažeković upoznao je nazočne  s radom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i njihov doprinos u korištenju ekološki prihvatljivih goriva.