Stručno – znanstveni simpozij „Goriva 2012“

MEDULIN, 18. listopada – Hrvatsko društvo za goriva i maziva (GOMA), uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanje i športa RH te brojnih europskih sponzora, među kojima je i INA, organiziralo je u Medulinu 18. i 19. listopada 45. stručno-znanstveni simpozij «Goriva 2012». Tematske odrednice simpozija ove godine bile su rafinerijska tehnologija i proizvodna izvrsnost te kvaliteta goriva i biogoriva
Skup su otvorili Boris Čavrak, predsjednik Gome, Neda Marčec – Rahelić, predsjednica Organizacijskog odbora,  Roberta Gorup, predsjednica Stručno – znanstvenog odbora i Damir Butković, direktor rafinerije nafte Sisak.

Predsjednik Boris Čavrak, otvarajući skup, govorio je o aktualnosti i važnosti prikazanih stručnih radova koji su se bavili tehnološkim dostignućima za postizanje zahtjeva kvalitete goriva i obvezujućim zahtjevima zaštite okoliša.
Damir Butković je sudionicima ovog znanstvenog skupa izrazio zadovoljstvo što je INA počela proizvodnju i distribuciju goriva u skladu sa važećim europskim standardima. Dostizanje ovog cilja za Inu je bilo iznimno zahtjevno, a društvo je kroz svoje simpozije dalo značajan doprinos u definiranju racionalne dinamike usklađivanja sa standardima EU uvažavajući stvarne potrebe domaćeg tržišta.

Glavna tema rasprave Okruglog stola bila je utjecaj ekoloških direktiva EU na proizvodnju i kvalitetu goriva u Hrvatskoj i regiji.
Simpozij je prilika za stručnjake iz Hrvatske i inozemstva da prikažu svoja iskustva i aktivno sudjeluju u raspravama vezanim uz rafinerijske tehnologije, uz proizvodnju ekološki prihvatljivih goriva i uz njihovu optimalnu primjenu u trošilima. Relevantni stručnjaci, institucije ili gospodarski subjekti iz regije koji djeluju u području proizvodnje, primjene ili zakonodavnog reguliranja odnosa u području naftnog gospodarstva imali su priliku analizirati zahtjeve tržišta goriva u regiji  koje je povezano gospodarskim interesima i zahtjevima potrošača.Priloženi dokument