Svečano obilježeno 60 godina Inina istraživanja i proizvodnje nafte i plina i Dan rudara

U Ininoj poslovnoj zgradi u Šubićevoj ulici u Zagrebu, u nazočnosti oko 200 sudionika, jučer je svečano obilježen veliki jubilej hrvatskog naftnog gospodarstva, 60. godina Inina istraživanja i proizvodnje nafte i plina te Dan rudara.

Svečanosti su, među ostalima, nazočili predstavnici ministarstava i Vladinih ureda i agencija, predstavnici veleposlanstava, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademske zajednice i stručnih udruga te menadžmenta kompanije.

Pozdravljajući okupljene, Inin izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina Želimir Šikonja je uvodno ukazao na značaj proslave: „Obilježavamo 60 godina organizirane djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina unutar naše kompanije, šest dugih desetljeća od kako u Republici Hrvatskoj postoji tradicija sustavnog i profesionalnog bavljenja ovom djelatnošću. To je veliki jubilej ne samo za nas koji smo bili i koji smo i danas neposredno uključeni u ovu djelatnost, ne samo za kompaniju u kojoj danas radimo, već i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini“. U nastavku obraćanja podsjetio je na najznačajnije događaje, one koji su obilježili proteklih šest desetljeća, bili profesionalni uspjeh Ininih stručnjaka te predstavljali prekretnicu u razvoju kompanije. Zaključno je izrazio uvjerenje kako će se rast i razvoj kompanije u segmentu istraživanja i proizvodnje nastaviti i u budućnosti: „Iskustvo i znanje koje smo stekli u ovih 60 godina i mladenačka poletnost mladih stručnjaka različitih profila najveća su garancija da ćemo ostvariti naše ciljeve i da će naša rudarska budućnost biti još i svijetlija”.

Predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott osvrnuo se na godinu na isteku, istaknuvši: „Ova godina bit će godina za pamćenje za generacije koje dolaze. Prije tri godine naporima naših inženjera, geologa i ostalog tehničkog osoblja, istraživanje u kontinentalnoj Hrvatskoj ponovno je pokrenuto, temeljeći se na novim metodama i interpretacijama. A sistematični rad već je dao prve sjajne rezultate, s tri značajna otkrića do sad, te nadajmo se i drugima“.  Zahvaljujući se zaposlenicima na tim, ali i drugim postignućima, dodao je: „Vaš profesionalizam, znanje i dugogodišnje iskustvo, te vaš istinski entuzijazam i ambicija da postignete još više i budete još bolji su ključni za našu kompaniju. To je ono što omogućuje Ini da i nakon šezdeset godina posluje uspješno i da unatoč uistinu izazovnim vremenima, planira svoj daljnji razvoj, investicije, jačanje na tržištu, privlačenje novih mladih talenata i zadržavanje onih koji su već u kompaniji“.

U proteklih 60 godina Inin Segment djelatnosti istraživanja i proizvodnje je ukupno proizveo oko 105 miliona tona nafte i kondenzata i oko 86.6 milijardi prostornih metara plina, a njegova proizvodnja je desetljećima činila između 50 i 60 posto ukupne domaće proizvodnje primarne energije. Pored stručnog doprinosa, svakako vrijedi spomenuti i pozitivan doprinos razvoju sredina u kojima je djelovao i još uvijek djeluje, ne samo indirektni kroz tzv. rudnu rentu, već i direktni skroz pomoć u izgradnji infrastrukture – od cesta, preko škola, vrtića, domova zdravlja… Dodatni podatak kroz koji se također može sagledati doprinos djelatnosti ukupnom razvoju Republike Hrvatske jest taj da je kroz proteklih 60 godina oko 22 000 zaposlenika radilo u današnjem Ininu Segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i plina i tvrtkama koje su nekada bile u njegovu sastavu.

Obilježavanje velikog jubileja, 60. godišnjice Inina istraživanja i proizvodnje nafte i plina, te Dana rudara danas će biti upriličeno u Ivanić Gradu, Đurđevcu i Beničancima, odnosno u Ininim proizvodnim okruzima Posavina, Podravina i Slavonija. Također, INA je i ove godine podržala održavanje Skoka preko kože, tradicionalne manifestacije koja simbolizira ulazak studenata Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u časni rudarski stalež.