Svečano otvorena izložba „Etelka – riječka čelična dama“

U Državnom arhivu u Rijeci sinoć je svečano otvorena izložba „Etelka – riječka čelična dama“ u organizaciji INA – Industrija nafte, d.d. i Državnog arhiva u Rijeci. „Etelka“ je jedan od prvih svjetskih tankera koji je životni vijek započeo 1892. prijevozom nafte za Rafineriju nafte Rijeka za čije potrebe je specijalno i napravljen te predstavlja povijesni začetak  onoga što će ubrzo prerasti u svjetsku tankersku flotu.
Izložba je otvorena izvedbom arije iz Romea i Julije Je veux vivre sopranistice Marijane Prohaske i pijanista Filipa Faha iz Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, a svečani dio zatvoren je nastupom Damira Urbana.
Svečanom otvorenju izložbe su prisustvovali  Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Tomislav Thür, Inin izvršni direktor za korporativne poslove, prof. Goran Crnković, ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci, mr.sc. Velid Đekić, autor izložbe i kataloga te ostali uvaženi gosti. Brojne fotografije, katalog i maketa tankera Etelka pružili su uzvanicima pogled u povijest i priču tankera Etelke.

Zahvaljujući autoru izložbe i kataloga Velidu Đekiću na svečanom otvorenju javnosti su predstavljeni nepoznati detalji o povijesti riječke industrijske baštine: „U to vrijeme Rafinerija nafte Rijeka bila je najveća europska rafinerija pa se logično i pojavila potreba za suvremenijim prijevozom nafte, stoga Etelka postaje simbolom riječke, europske pa i svjetske baštine.“

Prilikom obraćanja uzvanicima Tomislav Thür je istaknuo: „INA u Rijeci radi više od stoljeća.  Malo gradova u Europi ima tako bogatu industrijsku baštinu kao Rijeka. Malo naftnih kompanija poput Ine ima dugu i bogatu povijest. Tanker Etelka jedna je od poveznica među nama. INA je dio grada Rijeke i vjerujemo u ovu zajednicu te prepoznajemo njezine potrebe, stoga smo uložili smo znatna sredstva u preradu i proizvodnju goriva koja se prodaju u Hrvatskoj ili se izvoze u Europsku Uniju i druge zemlje, no to nije kraj. S ulaganjima nastavljamo i dalje.“
Izložba je za sve posjetitelje otvorena do 31. listopada.Priloženi dokument