Svečano otvorena izložba „Tizian, Tintoretto, Veronese – veliki majstori renesanse“ u Galeriji Klovićevi dvori

ZAGREB, 23. studenog 2011. – jučer je u Galeriji Klovićevi dvori svečano otvorena izložba  „Tizian, Tintoretto,  Veronese – veliki majstori renesanse“, čijem postavljanju je INA – Industrija nafte, d.d. dala podršku kao generalni sponzor.

Svečanom otvorenju, među ostalima, su nazočili Zoran Šikić, državni tajnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Zagreba, te, kao Inin predstavnik, Tomislav Thür, izvršni direktor za korporativne procese, dok su sa stručne strane svoje viđenje izložbe ponudili ravnateljica galerije Klovićevi dvori Vesna Kusin te autor izložbe akademik Radoslav Tomić.

Na izložbi su, po prvi puta, hrvatskoj javnosti na jednome mjestu predstavljena antologijska djela velikih majstora renesanse. Riječ je o slikama na platnu i drvu nastalim između 1450. i 1590. godine. Među njima je skupina remek djela koja su izradili najznačajniji talijanski slikari 15. i 16. stoljeća. Sva prikazana djela, kao i ostale slike, nalaze se u Hrvatskoj po raznim crkvenim i samostanskim riznicama te muzejima. Njih su tijekom renesanse naručivali ugledni predstavnici crkvenih zajednica, plemići, pomorski trgovci i humanistički obrazovani pojedinci.

 

Autor izložbe je akademik dr. sc. Radoslav Tomić, a kustosica izložbe je Marina Viculin, muzejska savjetnica. Izložba će trajati do 22. siječnja 2012. godine.

Kroz svoj program donacija i sponzorstva, INA već desetljećima izdvaja značajna sredstva za kulturne projekte. Nastojeći poduprijeti očuvanje hrvatske kulturne baštine, te afirmirati projekte koji promiču nacionalni identitet, INA je pružila potporu nizu kulturnih institucija, udruga i manifestacija, od kojih je s nekima, kao što su nacionalne kazališne kuće u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, razvila dugogodišnji partnerski odnos.

Priloženi dokument