#svismoOK u Ini: Održana konferencija i dan otvorenih vrata za zaposlenike

  • Promicanje kulture raznolikosti i uključivanja na radnom mjestu s brojnim renomiranim predavačima i vanjskim gostima uz radionice za zaposlenike i Sajam kulture.
  • Održana je i panel diskusija predstavnika poslovnog sektora i kompanija u Hrvatskoj, u kojoj je sudjelovao i predsjednik Uprave Ine, g. Sándor Fasimon.

Zagreb, 28. studenog 2018. – Danas je u Ininoj upravnoj zgradi održana konferencija #svismoOK s ciljem promicanja kulture raznolikosti i uključivanja na radnom mjestu uz bogate popratne sadržaje namijenjene zaposlenicima. U Ini je 2017. godine održan prvi dan otvorenih vrata za zaposlenike, a ove godine je #svismoOK dan prerastao u konferenciju s renomiranim predavačima iz područja raznolikosti i uključivanja, mnogobrojnim radionicama za zaposlenike, Sajmom kulture te vanjskim gostima.

Središnji dio programa bila je panel diskusija na kojoj su predstavnici poslovnog sektora i kompanija u Hrvatskoj podijelili svoja iskustva i viđenje upravljanja raznolikošću i uključivanjem. U panel raspravi su sudjelovali Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, Boris Trupčević, generalni direktor Styria Media Group za Hrvatsku, Anita Letica, predsjednica Uprave Philip Morrisa, Sándor Fasimon, predsjednik Uprave INA, d.d., Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska, Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave TELE2  te Diana Kobas Dešković, začetnica i kreatorica MAMFORCE© standarda, koja je moderirala panel raspravu.

Predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon, kao domaćin konferencije, izrazio je zadovoljstvo odazivom te je istaknuo: „Drago mi je što su naši brojni gosti prepoznali važnost stvaranja otvorenog okruženja i kulturu nediskriminacije na radnim mjestima. INA u skladu sa svojim temeljnim vrijednostima gradi kulturu raznolikosti i uključivanja – glavnih pokretača kreativnosti, inovacija i otkrića. Ključno je osvijestiti da se gradeći kulturu u kojoj se većina osjeća prihvaćeno, poštovano, uključeno i povezano, osigurava veći kompanijski i individualni učinak svakog zaposlenika te pozitivno, uspješno i poticajno radno okruženje. Idući u ovom smjeru, u sljedećih 15 godina će se pokazati kako je INA zaista moderna kompanija koja brine o novim generacijama i privlači stotine perspektivnih diplomanata iz svih krajeva, na što možemo biti ponosni. Cilj izgradnje pravednije i inkluzivnije atmosfere na radnom mjestu je neupitan. Ljudi su važni, a organizacije moraju osigurati vrednovanje kulture uključivosti ne stavljajući bilo koju skupinu u nepovoljan položaj.“ 

Prisutnima su se kroz zanimljiva predavanja i panel diskusiju obratili gđa Vladimira Senčar Perkov, direktorica Ljudskih resursa u Ini, Diana Kobas Dešković, začetnica projekta Mamforce i dobitnica nagrade za Mikro poduzetnicu godine, Melanie Seier Larsen, partnerica i izvršna direktorica Boston Consulting Grupe, Boris Vukić, partner i jedan od osnivača Adizes SEE – ASEE i Senior Associate Adizes Institute, prof. Željka Kamenov, redovita profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok je zanimljivim komičarskim nastupom koji potiče na razmišljanje konferenciju otvorio Vicko Bilandžić, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac.

„Uspješne kompanije su svjesne pozitivnih učinaka većeg uključenja žena u radnu snagu i top menadžerske pozicije. Izuzetno me veseli vidjeti kako INA kao lider u svojoj industriji kontinuirano radi na poboljšanjima kako bi mlade žene prepoznale industriju i kompaniju kao dobro mjesto za rad u kojoj imaju jednake šanse za razvoj karijere kao i muški kolege“,naglasila je Diana Kobas Dešković, Mamforce.

Melanie Seier Larsen, partnerica i direktorica u Boston Consulting Group,nadodala je:„Veća zastupljenost žena u poslovanju potrebnija je nego ikad, kao neophodan temelj za rast, napredak te dugoročnu održivost poslovanja. Kako bi tvrtke ostale konkurentne te prednjačile u inovacijama, ključna je upravo ravnopravnost spolova. Tvrtke s ravnopravnijom zastupljenosti spolova ostvaruju 31% veću EBIT maržu te 15% veći rast prihoda.S obzirom na to da nije nimalo lako privući žene u energetski sektor, nužno je osvijestiti menadžment, kako bi se donijele konkretne mjere za ostvarenje tog cilja. Potrebno je još puno rada kako bi se postigla ravnopravnost spolova u ovom sektoru, počevši od povećanja postotka žena pri upisu povezanih fakulteta i STEM programa. Nadalje, potrebno je donijeti konkretne mjere oko regrutiranja i zadržavanja žena na svim razinama, kao i imenovati ljude koji te mjere podržavaju. Zato mi je jako drago vidjeti koliko se INA trudi te smatram da je ova inicijativa jedan od dobrih primjera kako možemo postići taj cilj“.

Konferenciju je posjetilo oko čak 300 sudionika i zaposlenika koji su tijekom cijelog dana imali priliku razgledati Sajam kulture i saznati kako kroz različite vrijednosti pokazujemo i potičemo raznolikost u Ini. Za zaposlenike su organizirane posebne i mnogobrojne radionice kroz koje su mogli bolje razumjeti i upoznati sebe i svoje kolege.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

O INA Grupi 
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR             
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument