U Dubrovniku s radom počela Ljetna škola naftnog rudarstva

Pod Ininim pokroviteljstvom, u Dubrovniku je danas s radom započeo prvi interaktivni seminar ovogodišnje Ljetne škole naftnog rudarstva na temu „Suvremeni izazovi ekonomike i upravljanja u naftnoj i plinskoj industriji“, u sklopu kojeg će biti organizirana i dva okrugla stola – o energetskoj sigurnosti i opskrbi energijom te o zdravlju, sigurnosti i zaštiti okoliša pri operacijama u naftnoj i plinskoj industriji.
Skup je okupio znanstvenike iz Hrvatske i svijeta te stručnjake iz naftnih i drugih energetskih kompanija i studente Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svečanom otvaranju nazočio je, kao Inin predstavnik v.d. izvršnog direktora za istraživanje i proizvodnju nafte i plina i direktor Sektora istraživanja i proizvodnje nafte i plina za Jugoistočnu Europu Želimir Šikonja, koji je održao jedno od uvodnih  predavanja.Pozdravljajući okupljene podsjetio je kako je INA dugogodišnji partner Ljetne škole naftnog rudarstva, jer ju je već u samim njezinim počecima prepoznala kao kvalitetan koncept i izvanredno sredstvo za širenje znanja stručnjaka i mlađeg i srednjeg rukovodećeg kadra u naftnoj industriji. „Kroz gotovo 25 godina rada Škole brojni su Inini zaposlenici upravo ovdje razmjenjivali iskustva s kolegama iz svijeta i obogaćivali svoja stručna znanja. Vjerujem da će im i ovogodišnja Škola u tom smislu biti od velike koristi, budući da su teme kojima će se baviti iznimno aktualne za Inu danas. S izazovima ekonomike i upravljanja intenzivno smo se susretali posljednjih godina, dok su nastojanja usmjerena ka sigurnosti opskrbe hrvatskog tržišta i održanjem najviših standarda zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša konstanta u našem poslovanju“

Drugi interaktivni seminar „Nove granice u istraživanju, proizvodnji i preradi u naftnoj i plinskoj industriji“ s okruglim stolovima o upravljanju rizicima te pitanjima razvitka tržišta prirodnog plina, održati će se od 13. do 17. lipnja.

Ljetna škola naftnog rudarstva osnovana je 1987., kao zajednički program Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta (RGNF) i Interuniverzitetskog centra Dubrovnik (IUC) za poslijediplomsku izobrazbu i međunarodnu suradnju na području naftnog inženjerstva. Dosad održanih 30 radionica pohađalo je preko 1000 polaznika, a u njezinu radu sudjelovali su profesori s preko 15 svjetskih sveučilišta, među kojima su i najuglednija iz područja naftne struke. INA je od samih početaka partner Ljetne škole naftnog rudarstva.

 width=