U Rafineriji nafte Rijeka započelo postupno pokretanje proizvodnje goriva

Rijeka, 16. travnja 2024. – Po završetku redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti, započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Provedbom ovog investicijskog ciklusa, vrijednog više od 100 milijuna eura, riječka rafinerija još je korak bliže dovršetku transformacije u modernu europsku rafineriju, što je jedan od ključnih strateških ciljeva Ine.

Tijekom ovog 40 milijuna eura vrijednog remonta odrađene su brojne aktivnosti, poput čišćenja i pregleda više od 800 komada opreme u cijeloj rafineriji, kao i zamjena oko 40 komada najkritičnije opreme. Remont je bio nužan i planiran iz više razloga, ponajprije zbog zakonskih obveza. Naime posljednji redovni remont odrađen je 2019. Drugi važan razlog predstavljaju radovi koji će omogućiti neprekidan rad rafinerije u narednom razdoblju što će dodatno doprinijeti sigurnosti opskrbe tržišta.

Paralelno uz remont, provedeno je i osam investicijskih projekata, vrijednih više od 60 milijuna eura, koji će osigurati stabilan i učinkovit rad rafinerije u budućnosti. Najvažniji investicijski projekti, nadogradnja postrojenja za atmosfersku destilaciju te zamjena četiri postojeće kondenzacijske turbine s elektromotorima i opremljenim sustavom frekvencijskog pogona poboljšali su energetsku učinkovitost rafinerije, ali i smanjili emisije CO2. Nakon provedbe svih osam projekata i remonta, Rafinerija nafte Rijeka postala je energetski učinkovitija, ali i održivija.

„Zahvaljujući pravodobno planiranim aktivnostima, INA je osigurala dovoljne količine naftnih derivata s mediteranskog tržišta tijekom kompletnog razdoblja zastoja rafinerije. Posljedično, naši se kupci nisu susreli s nestašicama goriva. Ponosni smo što smo uspješnom provedbom ovog investicijskog ciklusa, vrijednog više od 100 milijuna eura, došli još jedan korak bliže jednom od naših ključnih strateških ciljeva, a to je transformacija Rafinerije nafte Rijeka u modernu europsku rafineriju. Svu domaću naftu proizvedenu za vrijeme remonta preradit ćemo u narednim mjesecima u našoj rafineriji. S obzirom na to da je idući remont planiran tek za pet godina, u tom razdoblju svu naftu proizvedenu u Hrvatskoj planiramo prerađivati u Rafineriji nafte Rijeka“, izjavio je Goran Pleše, operativni direktor Rafinerija i marketinga.

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te važnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Tvrtku čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje u Hrvatskoj i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. Regionalna maloprodajna mreža sastoji se od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

PR         

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Telefon:  01 6450 552| @: pr@ina.hr