U Rafineriju nafte Rijeka stigla 55 metara duga kolona

Rijeka, 17. siječnja 2019. – U srijedu, 16. siječnja, u Lučicu Podurinj pokraj RNR uplovio je baražni brod s novom, 55 metara dugom, kolonom koja je stigla iz Italije. Njena specifičnost je da je napravljena iz jednog komada i kao takva će biti montirana u rafinerijsko postrojenje Toppinga III. Sam iskrcaj kolone kao i njen prijevoz do mjesta ugradnje je vrlo zahtjevan zbog čega će se transport od luke do lokacije unutar rafinerije, na kojoj će čekati ugradnju, odvijati gotovo punih 24 sata. 

O remontu
Početkom siječnja 2019. započeli su radovi na jednom od najvećih remonta u povijesti Rafineriji nafte Rijeka i u Ini općenito. Remont se redovito i planirano održava svakih nekoliko godina, a aktivnosti koje će biti provedene ovoga puta su iznimno kompleksne i opsežne. Trajat će do travnja ove godine, nakon čega će procesi u rafineriji biti sigurniji, stabilniji, efikasniji i profitabilniji. Ukupna vrijednost projekata i aktivnosti koji će biti provedene je 800 milijuna kuna.

Glavni razlozi provođenja ovako opsežnih radova su povećanje operativne raspoloživosti i pouzdanosti proizvodnih postrojenja rafinerije, poboljšanje energetske učinkovitosti i procesne sigurnosti te ispunjavanje zakonskih obveza. Dio radova na remontu odnosi se i na rekonstrukciju dijela postrojenja radi smanjenja utjecaja na okoliš, a realizirat će se i projekt spajanja na rafinerijski sustav novog postrojenja Propan Propilen Spliter (PPS). Obavit će se i predradnje potrebne za implementaciju razvojnih projekata poput izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka (DCU) i izgradnje luke u Bakru. Provedbom svih projektnih aktivnosti produljit će se i razdoblje između dvaju remonta.
Sve aktivnosti vezane uz remont i popratne projekte odvijaju se prema planu.

U projekt je uključeno gotovo 2.000 podizvođača. Prebačen je i dio kolega iz Zagreba kako bi timovi iz različitih organizacijskih jedinica lakše i učinkovitije obavljali potrebne zadatke, a formirani su i posebni timovi koji će nadzirati čitavu realizaciju sa sigurnosnog i logističkog aspekta.

O INA Grupi 
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. INA Grupa je članica MOL Grupe.

PR             
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument