U Šibeniku započela 2. Međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu u središnjoj i istočnoj Europi

Šibenik, 3. listopada – U nazočnosti oko 300 sudionika iz Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Italije, Rumunjske, Slovenije i Srbije u Šibeniku je danas svečano otvorena 2. Međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu u središnjoj i istočnoj Europi na temu „Strateški energetski potencijali u svijetu, EU i Hrvatskoj“. Organizatori skupa, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske, su Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa (HUNIG) i Stručni odjel za naftu, prirodni plin i vodu Mađarske državne rudarsko-metalurške udruge (OMBKE KFVZS). INA-Industrija nafte, d.d. je jedan od glavnih sponzora skupa.

Obraćajući se okupljenima, konferenciju je otvorio predsjednik HUNIG-a akademik Mirko Zelić, nakon čega su se skupu kraćim pozdravnim govorima obratili predsjednik Uprave Ine Zóltan Áldott i zamjenik župana Šibensko-kninske županije Željko Šimunac.

Tom prilikom Zóltan Áldott iznio je uvjerenje kako je INA,  kao vodeća hrvatska energetska kompanija, odnosno njezini zaposlenici, vjerodostojan sugovornik  o temi  strateških energetskih potencijala u svijetu, EU i Hrvatskoj te dodao: „INA je svjesna svoje uloge u energetskoj slici Hrvatske, kao i svoje pozicije u održavanju stabilnosti opskrbe energijom. Kao okosnica i pokretač hrvatskog gospodarstva, INA snažno doprinosi  gospodarskom razvoju Hrvatske, nastavljajući s time i u godinama u kojima se susrećemo s nepovoljnim okolnostima u poslovnom okruženju i brojnim tržišnim izazovima. Svjesni kako je obnova rezervi jedan od strateških ciljeva kompanije te preduvjet dugoročnog rasta i osiguranja energetske stabilnosti Republike Hrvatske, INA je snažno usmjerena na nove istražne projekte, odnosno otkriće novih rezervi nafte i plina“.

U nastavku konferencije biti će prezentirano oko 90 znanstveno-stručnih radova 200 autora i koautora, kroz koje će se predstaviti nova tehnička dostignuća i razvojni projekti u naftno-plinskoj industriji, s posebnim naglaskom na područje istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Pored toga, 11 autora će se predstaviti kroz poster sekciju. U okviru Konferencije održava se i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu u središnjoj i istočnoj Europi, koja je okupila 12 sudionika, šest domaćih i šest inozemnih.

Inina podrška 2. Međunarodnoj konferenciji i izložbi o naftno-plinskom gospodarstvu u središnjoj i istočnoj Europi u skladu je s dugogodišnjom tradicijom pokroviteljstva nad događanjima vezanim za naftnu struku, kao i uspješne suradnje s udrugama koje su vezane za istraživanje, proizvodnju ili preradu nafte i plina. INA tako već duži niz godina tradicionalno pruža potporu većem broju znanstvenih i stručnih skupova, među kojima se izdvajaju Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin, Ljetna škola naftnog rudarstva i znanstveno-stručni skup Goriva i maziva (GOMA).

Priloženi dokument