U sklopu panel diskusije u organizaciji INA spajaLICA HUB-a potvrđena važnost dijeljenja znanja kao novog modela DOP-a

Zagreb, 29. studenog 2017. – U Ininoj kući udruga – spajaLICA u Medulićevoj 34 održana je panel diskusija „Dijeljenje znanja – novi model društveno odgovornog poslovanja?“ u kojoj su sudjelovali dr.sc. Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Vesna Lendić Kasalo, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Jela Prgić Znika, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, Mladenka Majerić, izvršna direktorica udruge “CRVENI NOSOVI, klaunovi doktori”, Palmira Ivanković, voditeljica STYRIA:SCOOL Akademije, Styria medijski servisi d.o.o., i predstavnica Ine Irena Benko, voditeljica projekata „Prostor za vaše ideje“ i „spajaLICA“.

Sudionici panela razgovarali su o tome što sve uključuje društveno odgovorno poslovanje danas te je li dijeljenje znanja (novi) način DOP poslovanja, ali i komentirali koja znanja nedostaju nevladinim organizacijama da bi bile samoodržive te kako profitni i neprofitni sektor mogu pomoći udrugama da dodatno razviju stručna znanja. Irena Benko istaknula je kako je INA pokrenula projekt spajaLICA HUB kao dodatni korak u svojim DOP nastojanjima s upravo ciljem da odgovori na potrebu udruga za mnogim specifičnim znanjima kojima kompanija raspolaže.

Dr.sc. Mirjana Matešić okupljenima je ukazala na usku poveznicu između DOP-a i učenja te je naglasila kako se obje teme naslanjanju na dokument Ujedinjenih naroda „Program održivog razvoja do 2030.“ koji sadrži 17 Ciljeva održivog razvoja s ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanja pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Zaključila je da INA i partneri ovom inicijativom doprinose ostvarenju tih ciljeva u Hrvatskoj.

Vesna Lendić Kasalo predstavila je aktivnosti koje Vladin Ured za udruge provodi na stvaranju poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva u Hrvatskoj, od sudjelovanja u oblikovanju strateškog, normativnog i institucionalnog okvira za razvoj civilnoga društva, koordiniranja financiranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge i druge organizacije civilnoga društva iz javnih izvora, te sudjelovanja organizacija civilnoga društva u oblikovanju, provedbi i praćenju provedbe javnih politika, posebno putem sustava e-savjetovanja.

Jela Prgić Znika iz Volonterskog centra Zagreb ukazala je na poveznicu volontiranja i dijeljenja  znanja, pri čemu je istaknula da je napredni program volontiranja u kojem se koriste stručna znanja i profesionalne kompetencije, odnosno stručno volontiranje, u našem društvu prisutan tek u povojima. Također, pohvalila je uspješan primjer INA Kluba volontera koji već sedmu godinu uspješno djeluje.

Mladenka Majerić okupljenima se obratila ispred CRVENIH NOSOVA, jedne od udruga koja pune dvije godine djeluje u sklopu Inine kuće udruga spajaLICA. Istaknula je benefite zajedničkog suživota i Inine potpore te navela koja to znanja najčešće nedostaju nevladinim organizacijama za njihovu samoodrživost. Majerić se i osobno uključila u inicijativu spajaLICA HUB kao jedan od predavača.

Palmira Ivanković iz Styrie dala je pregled projekta STYRIA:SCOOL Akademija za studente putem kojeg studenti završnih godina različitih fakulteta dobivaju priliku za stjecanje praktičnog iskustva i za zapošljavanje te je okupljene upoznala s motivima pokretanja ovog projekta.

Kroz projekt INA spajaLICA HUB od 28.11. do 1.12. u sklopu Tjedna dijeljenja znanja INA je u suradnji s partnerima organizirala tri stručna predavanja za članove udruga. Pokrivene su teme računovodstva za neprofitne organizacije, prikupljanja sredstava za dobrobit društva i EU fondova, a održano je i predavanje za učenike – članove udruge za darovite DAR na temu biogoriva i projekta Reciklirajte otpadno jestivo ulje s Inom. Panel i predavanja tek su početak stručnih edukacija koje su u INA spajaLICA HUB-u u planu tijekom cijele  godine.

O spajaLICI

Projekt spajaLICA pokrenut je u studenom 2015. kao dio šire inicijative Ininog društveno odgovornog rada s ciljem da se lokacije koje kompanija ne koristi  besplatno ustupe na korištenje udrugama. U Ininoj kuća udruga spajaLICA djeluju udruga “Ljubav na djelu”, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba “Dodir”, udruga za promicanje kulture i umjetnosti “Ja BIH…”, udruga “CRVENI NOSOVI, klaunovi doktori” te udruga za darovitu djecu „Dar“. Druga lokacija spajaLICE nalazi se u Sesvetama i nju koristi udruga „Krila – terapijsko jahanje, udruga osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom“. INA je u suradnji s navedenim udrugama osmislila i provela razne inicijative na korist njihovih štićenika i zajednice, a povodom obilježavanja druge godine projekta čini dodatni iskorak u svom društveno odgovornom nastojanju i pokreće platformu za dijeljenje znanja spajaLICA HUB u sklopu koje će zajedno s partnerima organizirati besplatna predavanja i radionice za nevladine ustanove i obrazovne institucije.

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 494 benzinske postaje u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument