Učenici Osnovne škole Kostrena zaronili u Plavi svijet

U sklopu edukacijskog projekta koji provodi Institut za istraživanje i zaštitu mora  Plavi svijet u suradnji s Inom, organiziran je posjet učenika Osnovne škole Kostrena Velom Lošinju gdje se nalazi prvi i jedini edukacijski centar o moru na jadranskoj obali.

Zahvaljujući suradnji Ine i Plavog svijeta, stručnjaci iz instituta su u listopadu prošle godine posjetili Osnovnu školu Kostrena te je tom prilikom učenicima predstavljen „Jadranski projekt dupin“, a ovog proljeća svi učenici dobili su priliku i sami posjetiti edukacijski centar o moru.

287 učenika osnovne škole će u razdoblju od 2. do 10. svibnja posjetiti edukacijski centar u Lošinju, dok je prva grupa učenika završnih razreda to učinila već jučer. Pod vodstvom djelatnica Plavog svijeta, učenike u Velom Lošinju čeka nekoliko poučnih i zanimljivih radionica. Prva je  posvećena prepoznavanju dupina, što je ujedno i prilika za upoznavanje s osnovama biologije i ekologije dupina, te metodama njihova istraživanja. Druga radionica organizira se u prirodi, na velološinjskoj obali, a njezin je cilj upoznavanje s osnovama biologije i ekologije morskog ekosustava, s naglaskom na obalne biljne i životinjske organizme. Treća radionica ima u fokusu potragu za dupinima u lošinjskom akvatoriju. Koliko je dosad poznato, u tom dijelu Jadran živi stotinjak primjeraka dupina, a pridoda li se tomu i dio njihove populacije koji se može primijetiti u vodama susjednog otoka Cresa, taj je broj u konačnici i veći.

Biserka Miškulin, ravnateljica OŠ Kostrena izjavila je: “Učenici su zadovoljni onime što su čuli i vidjeli tijekom posjete Plavom svijetu. Hvala Ini i Plavom svijetu što su nam danas omogućili čaroliju predavanja o Jadranskom projektu dupin i što su omogućili učenicima da dođu do novih spoznaja.”