Započinje proizvodnja sa sjevernojadranskog polja Izabela

  • Nakon usuglašavanja posljednjih otvorenih pitanja između talijanske kompanije Edison i Ine, stečeni su svi preduvjeti za puštanje u proizvodnju polja Izabela koje se nalazi na sjevernom Jadranu
  • Očekuje se proizvodnja od oko 280 milijuna m3 godišnje koja će se podijeliti između partnera Ine i Edisona sukladno Ugovoru o podjeli proizvodnje

Zagreb, 4. srpnja 2014. – INA – Industrija nafte, d.d. i Edison International S.p.A. pustili su u proizvodnju sjevernojadransko polje Izabela nakon što su usuglašena posljednja otvorena pitanja čime su stečeni svi preduvjeti za početak eksploatacije plina.

Plinsko polje Izabela nalazi se oko 60 km od Pule, a ukupne rezerve procjenjuju se na oko 1.4 milijardi m3 plina, dok će očekivana proizvodnja biti na razini od oko 280 milijuna m3 godišnje. Proizvodnja će se odvijati s dvije platforme postavljene na dubini mora od oko 37 metara, nakon čega će plin biti otpremljen do platformi Ivana A i Ivana K, koje se nalaze također na sjevernom Jadranu, gdje će se dalje obrađivati i komprimirati te nakon toga pustiti u transportne sustave prema Hrvatskoj i Italiji.

„Zadovoljni smo što je postignut konsenzus između dviju strana nakon konstruktivnih razgovora koje smo vodili s našim talijanskim partnerima. Ovo je važan trenutak za našu kompaniju jer pokazuje da smo dobar partner s velikim iskustvom u projektima istraživanja i proizvodnje na Jadranu te također izražava i našu namjeru da proširimo svoju suradnju i izvan ovog projekta.“ – rekao je g. Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.

Kontinuirani i produktivni dijalog s našim partnerom Inom – rekao je g. Nicola Monti, izvršni potpredsjednik Edisona za istraživanje i proizvodnju – doveo je do rješenja na obostrano zadovoljstvo, u trenutku kada je ponovno fokus na istraživanju i proizvodnji u Hrvatskoj. Početak proizvodnje polja Izabela dokazuje kompetenciju kompanije u sektoru istraživanja i proizvodnje te jača Edisonovu strategiju rasta u Hrvatskoj, posebno u svjetlu novog natječaja za istražne blokove na Jadranu.“

INA i Edison osnovale su zajedničku kompaniju Edina te sklopile Ugovor o podjeli proizvodnje početkom 2000.-ih. Nakon uspješno završenih pregovora između Ine, Edisona i Enija danas su potpisani ugovori kojima se regulira prihvat, obrada i otprema plina postojećim sustavima, nakon čega je mogla otpočeti proizvodnja s ovog sjevernojadranskog polja.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 445 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10
10020 Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument