INA ponovno među top deset poslodavaca u Hrvatskoj

 width=

Čak 70 posto zaposlenika Ine prošlo je barem jedan oblik razvojnih aktivnosti u 2016. godini budući da je kompaniji ulaganje u razvoj unapređenja radnih uvjeta za sve zaposlenike na prvome mjestu.

Istraživanje koje je tijekom 2016. i 2017. godine proveo portal MojPosao još je jednom potvrdilo kako INA zauzima visoko mjesto na ljestvici najboljih poslodavaca u Hrvatskoj. Rezultat je to kontinuiranog ulaganja u razvoj unapređenja radnih uvjeta za sve zaposlenike Ine, pri čemu je u 2016. godini čak 70 posto zaposlenika prošlo barem jedan oblik razvojnih aktivnosti koje obuhvaćaju edukacije, seminari, konferencije, treninzi i slično, ali i kroz provođenje raznovrsnih programa.

Jedan od takvih programa je i Growww, jedinstven i strukturiran pripravnički program u Hrvatskoj koji obuhvaća postavljanje izazovnih poslovnih ciljeva koji se realiziraju uz vodstvo i podršku iskusnih mentora. Putem Growww programa u MOL Grupi je od 2007. zaposleno više od 1.700 pripravnika, odnosno njih čak 550 u INA Grupi u posljednjih 7 godina. Čak 80 posto mladih koji su započeli svoj poslovni put kroz spomenuti program nastavili su svoj rad upravo u Ini, a u 2016. je njih čak 40 posto napredovalo na više pozicije. Budući da nam je u Ini izuzetno važno ulagati i razvijati vrhunski menadžment, primjenjujemo metodu 360° feedback, odnosno razvojni alat koji omogućava objektivnu procjenu menadžera te njihov daljnji razvoj.

Kako bi na jednom mjestu objedinila i proširila dostupne pogodnosti te učinkovito informirala svoje zaposlenike, INA je plasirala elektronsku beneFIT platformu. Riječ je o kanalu koji objedinjuje sve informacije o pogodnostima koje su na raspolaganju zaposlenicima INA Grupe, s ciljem da doprinese njihovom zdravlju i ravnoteži između privatnog i poslovnog života te sveobuhvatnoj dobrobiti. Riječ je o ukupno 17 kategorija od kojih se posebno ističe skup pogodnosti za roditelje koji promovira prava i pogodnosti radnica za vrijeme trudnoće i rodiljnog dopusta (parkirno mjesto u garaži za cijelo vrijeme koje trudnica provodi na radu, pravo na slobodan dan u svrhu obavljanja prenatalnog pregleda, dostavljanje INA Glasnika na kućnu adresu za vrijeme rodiljnog dopusta, stanka za dojenje koja se ubraja u radno vrijeme, plaćeni dopust prilikom rođenja djeteta za tate, novčane potpore itd.).

Osim toga, INA je s početkom 2017. svim zaposlenicima u izvansmjenskom radu omogućila Fleksibilne oblike rada, tzv. FORa, koje podrazumijeva Fleksibilno radno vrijeme (FlexiTime) i Fleksibilno mjesto rada (FlexiPlace). Fleksibilni oblici rada provode se i u Plavom timu, a implementacija fleksibilnog oblika rada uskoro se očekuje i u drugim društvima INA Grupe, odnosno uvest će se u Top Računovodstvo Servise, STSI, INA Maziva i Crosco.

Budući da nam je zadovoljstvo radnika na prvome mjestu, redovito provodimo ankete o zadovoljstvu radnika pa je tako jedno od posljednjih istraživanja pokazalo kako je 94 posto radnika izrazilo zadovoljstvo fleksibilnim oblicima rada. Osim toga, 99 posto radnika potvrdilo je da fleksibilnost povećava ravnotežu između privatnog i poslovnog života, a njih 96 posto kako fleksibilni oblici rada povećavaju produktivnost i motiviranost. Pritom je važno istaknuti činjenicu kako bi čak 90 posto zaposlenika koji odlaze iz kompanije preporučilo Inu kao poslodavca svojim prijateljima i/ili rodbini, što je svakako jedan od važnih pokazatelja zašto je INA uvrštena na top 10 listu najboljih poslodavaca u Hrvatskoj.
U istraživanju koje je proveo MojPosao sudjelovalo je više od 17.000 ispitanika. Rezultati istraživanja pokazali su da unatoč mišljenju da je visina plaća glavni razlog atraktivnosti nekog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj. Presudni faktori koji utječu na atraktivnost poslodavca su sljedeći:

  • Sigurnost na radnom mjestu 21%
  • Prilika za napredak u struci 17%
  • Harmonični odnos na radnom mjestu 17%
  • Socijalna odgovornost poslodavaca 14%
  • Visina plaće i ostale beneficije 13%
  • Vodstvo u sektoru 12%
  • Ukupni image u poslovnom svijetu 9%
  • Prilika za hijerarhijsko napredovanje 8%