Izložba – Istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, stalni postav Rudarstvo – Geologija – Nafta

Vrijeme održavanja: 8. ožujka – 31. prosinca 2024.

Autorice izložbe: Nina Koceić (CROSCO, naftni servisi, d.o.o.), Davorka Petračić (TMNT)

Ova izložba naglašava važnost istraživanja i proizvodnje ugljikovodika u Hrvatskoj s obzirom na globalnu energetsku situaciju. Otvara se povodom 60. obljetnice Ine i 70. obljetnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

INA je osnovana 31. prosinca 1963. godine spajanjem Naftaplina Zagreb s rafinerijama nafte u Rijeci i Sisku. Danas je INA srednje velika europska naftna kompanija s vodećom ulogom u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnom ulogom u regiji u području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA i njezini zaposlenici uvijek su imali veliki obol u ekonomskom razvoju Hrvatske i njenom industrijskom napretku.

Tehnički muzej Nikola Tesla jedinstveni je muzej znanosti i tehnike u Hrvatskoj. Osnovan je 1954. godine, a nosi ime Nikole Tesle od 2015. godine. Muzej ima bogatu povijest i jedan je od najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj. Jedan od prvih postava dostupan javnosti bio onaj vezan za povijest istraživanja nafte u stalnom postavu Rudarstvo – Geologija – Nafta.

Prije 60 godina, Tehnički muzej Nikola Tesla postavio je prvi postav nafte, a INA-Naftaplin je bio glavni donator eksponata. Većina tih izložaka je i dalje je izložena, uključujući i Naftnu stapnu crpku “Wuelfel”, TMNT 545 koja se nalazi u dvorištu Muzeja.

Početkom 2022., CROSCO, naftni servisi, d.o.o. donirao je muzeju maketu Samopodizne naftne platforme Labin visine 2.5 metara i težine 130 kg, što je i bio prvotni povod realizaciji izložbe.

Uz CROSCO, naftni servisi, d.o.o., veliki dio materijala za izložbu ustupila je INA, d.d., njezin Laboratorij istraživanja i proizvodnje nafte i plina, te STSI – Integrirani tehnički servisi d.o.o. koji je član INA Grupe.

Izložbu su podržali Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu i civilno društvo i Ministarstvo kulture i medija RH.

Više: Izložba (tmnt.hr)