Još jedno spektakularno izdanje Zagreb Open INA Delta Rallyja

Od 11. do 13. lipnja održano je 47. izdanje poznate domaće utrke Zagreb Open INA Delta Rally koje je ove godine okupilo više od 50 posada iz desetak europskih zemalja

Dvodnevno natjecanje održalo se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a brzinski ispiti vozili su se u subotu u Zagrebu na Aveniji Većeslava Holjevca i u okolici Jastrebarskog, te u nedjelju na Sljemenu i Lazu. Ceremonijalni start i cilj relija održao se na parkiralištu TŽV Gredelj, gdje se nalazio i servisni park.

Organizatori su pripremili izazovno natjecanje koje je od svih posada tražilo najveći napor i vještinu za savladavanje zamki ukupno 445 kilometara itinerera i više od 150 kilometara brzinskih ispita. Devet brzinskih ispita održavalo se u subotu, 12. lipnja, na tradicionalnom prostoru kod Ine, Zagrebačkog velesajma i Avenije Većeslava Holjevca, te na potpuno novoj stazi u podnožju Samoborske gore s jaskanske strane. Drugi dan, u nedjelju 13. lipnja, vozilo se još 6 brzinskih ispita na već dobro znanim stazama na Sljemenu i Lazu. Sve je to predstavljeno i službeno uoči utrke u prostorima INA MAZIVA po čijem poznatom motornom ulju ovo natjecanje i nosi ime.

INA je tradicionalni sponzor Zagreb Open INA Delta Rallya, a Inin operativni direktor Usluga kupcima i maloprodaje Borko Buturac je službeno otvorio ovogodišnje izdanje. “Naša kompanija dokazani je prijatelj automobilizma i drago nam je što su nas organizatori ponovno prepoznali kao pouzdanog partnera. Kao vodećoj kompaniji na tržištu važno nam je biti uključeni u događanja koja se vežu uz naše proizvode i doprinose tome da ostanemo prvi izbor kupaca u pokretu“, izjavio je Buturac.

Na natjecanju su sudjelovali i domaći vozački asovi, ujedno i Inini ambasadori, Juraj Šebalj i Viliam Prodan koji je nedavno sudjelovao i na prestižnom reliju WRC Croatia 2021.Prodan i njegov suvozač Zoran Raštegorac su s Ford Fiestom Rally4 u ukupnom poretku završili na trećem mjestu, dok su u Prvenstvu Hrvatske odnijeli pobjedu. Problemi s automobilom Šebalju nisu dozvoljavali uključivanje u borbu za ukupnu pobjedu, a u Prvenstvu Hrvatske ipak je uspio doći do trećeg mjesta. Ovo je bio i Šebaljev prvi nastup u novom automobilu Toyota Yaris GR te je iskoristio priliku za testiranje njegovih performansi. Ukupnu pobjedu je odnijela slovenska posada R. Turk/V. Ošlaj u Hyundaiju i20 R5, a drugo mjestu su također zauzeli Slovenci M. Grossi/T. Berlot u Peugeotu 208 Rally4. Treći su završili hrvatski favoriti Viliam Prodan i Zoran Raštegorac.

“Naš primarni cilj na Zagreb Open INA Delta reliju bio je isprati gorak okus s WRC Croatia relija, gdje smo na početku odustali, i pokazati što možemo. Ciljali smo na pobjedničko postolje ukupnog poretka i biti najbrži Hrvati, što smo i ostvarili. Na shakedownu smo imali mali problem jer nam je ispala cijev od turbine, ali srećom u pitanju je bio samo taj mali kvar koji su mehaničari odmah otklonili. Sve u svemu, ispunili smo planirane ciljeve i sad se okrećemo nastupima pred nama – INA Rally Kumrovec je sljedeći u kalendaru“, istaknuo je Viliam Prodan.

“Na ovoj Delti jednostavno nije išlo kako sam planirao. Vozili smo potpuno novi Yaris GR, ali trkaći mjenjač i diferencijali zbog korone nisu stigli. Dakle auto nije bio u top formi, a niti ja. Naime na kraju prvog dana sam razbio dvije felge pa je ukupan rezultat u drugom planu. Vraćamo se brzo na stazu, idući put s top automobilom i u punoj formi”, komentirao je nakon relija Juraj Šebalj.

Zagreb Open INA Delta Rally je od 2016. dio FIA European RallyTrophyja, što znači da se vozi po istim pravilima kao i Prvenstvo Europe. Bodovi i za Europu Uvrštavanje utrke u viši rang natjecanja vozačima s najboljim rezultatima otvara se pristup Prvenstvu Europe te konačno i Svjetskom rally prvenstvu (WRC) koje su zaljubljenici u automobilske spektakle ovog proljeća mogli po prvi put uživo pratiti i u Hrvatskoj. Uz europske bodove, ovogodišnji INA Delta Rally bodovat će se za Europski rally trofej, Rally prvenstvo Hrvatske te Otvoreno prvenstvo Zagreba