Zakon o trošarinama – Loživo ulje

 width=

Zakon o trošarinama (članak 111, stavka 4) propisuje izmjene vezane uz prodaju loživog ulja na prodajnim mjestima. Loživo ulje na utvrđenim prodajnim mjestima smije se prodavati samo osobama koje su se prethodno upisale u registar kupaca loživog ulja i ne smije se obavljati u razdoblju od 30. travnja do 1. listopada.

Zahtjev za upis u Registar kupaca dostavlja se nadležnom carinskom uredu kroz obrazac osobno ili putem elektroničke pošte, a može se ispuniti i predati prodavatelju loživog ulja na posebno utvrđenom prodajnom mjestu prije prve kupnje loživog ulja.

Ako kupac loživog ulja (fizička osoba ili obrtnik) podnosi obrazac putem elektroničke pošte, uz ispunjeni i potpisani obrazac obvezno mora priložiti i presliku osobne iskaznice.
Ako je kupac loživog ulja ustanova, pravna osoba ili sl., putem elektroničke pošte treba poslati samo ispunjeni i potpisani obrazac.

Ispunjeni obrazac zajedno sa preslikom osobne iskaznice podnosi se na sljedeće elektroničke adrese, ovisno o prebivalištu podnositelja zahtjeva:

  1. Područni carinski ured Zagreb: lozivoulje.zg@carina.hr
  2. Područni carinski ured Osijek: lozivoulje.os@carina.hr
  3. Područni carinski ured Split: lozivoulje.st@carina.hr
  4. Područni carinski ured Rijeka: lozivoulje.ri@carina.hr

Dostava loživog ulja auto cisternom dozvoljena je tijekom cijele godine. Naručivanje loživog ulja moguće je na INA besplatni telefon (0800-0809) i putem obrasca za online naručivanje pri čemu nije potreban upis u Registar kupaca.