50 godina Inine proizvodnje na naftno-plinskom polju Šandrovac

 width=

INA je započela s proizvodnjom ugljikovodika na polju Šandrovac 7. srpnja 1967. Danas je ono četvrto po veličini naftno polje u Hrvatskoj, a proizvodnja ugljikovodika je kontinuirana, izuzev 10-odnevne obustave proizvodnje u studenom 1991. zbog ratne opasnosti. Iznimno je to postignuće generacija Ininih stručnjaka, osobito kad se u obzir uzme činjenica da tijekom pola stoljeća proizvodnje nije zabilježen niti jedan incident koji bi ozbiljno ugrozio sigurnost i zdravlje ljudi ili okoliš.

Svečanost kojom je INA obilježila ovaj poseban jubilej, održana je u Upravnoj zgradi proizvodnog područja Šandrovac. „INA namjerava i u idućem razdoblju nastaviti s proizvodnjom na polju Šandrovac. Strategija je kompanije, uz nova otkrića, povećanje iscrpka preostalih ugljikovodika na postojećim poljima primjenom novih proizvodnih metoda. Ovo polje pokazalo se kao ozbiljan kandidat za primjenu tercijarne metode proizvodnje ugljikovodika utiskivanjem CO₂ u ležište tako da je u planu i širenje uspješnog Inina EOR projekta na polje Šandrovac.“, izjavio je na svečanosti obilježavanja obljetnice g. Tvrtko Perković, operativni direktor Inina Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

O važnosti polja Šandrovac za Inu i Republiku Hrvatsku svjedoči i činjenica da su količine nafte proizvedene na njemu u proteklih pola stoljeća, 8,7 milijuna m³, dostatne da zadovolje trogodišnje Hrvatske potrebe za naftom.

VIDEO

PRESSKIT