Centar za autizam i INA obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu

  • Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima od 8.000 do 12.000 osoba s poremećajima iz autističkog spektra, no registrirano ih je samo 1.461
  • Zastavom ispred Inine središnjice promovira se svijest o autizmu, a na 10 benzinskih postaja diljem Hrvatske dijele se letci o njemu

Zagreb, 2. travnja 2015.– U suradnji s Centrom za autizam INA kroz cijeli tjedan nizom aktivnosti obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu kako bi podigla razinu informiranosti i pomogla Centru u provođenju njihovih aktivnosti.

Kako bi promovirala svijest o poremećajima iz autističkog spektra, ispred svoje zgrade na adresi Avenija Većeslava Holjevca 10 INA je povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu postavila zastavu kojom širi svijest o autizmu.
No aktivnosti u sklopu svjesnosti o autizmu započele su već ranije, 31. ožujka i 1. travnja, kada je za Inine zaposlenike u središnjici organizirana donacijska izložba umjetničkih djela. Izložbu je posjetio i Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, koji je tom prilikom izjavio: “Ponosan sam da se INA aktivno uključila u podizanje svjesnosti o autizmu i zahvaljujem Centru na svemu što rade u cilju uključivanja osoba s autizmom u svakodnevan život. Vjerujem da je informiranost ključ prihvaćanja, te mi je drago što je INA na ovaj način dala svoj doprinos u prihvaćanju različitosti”.

Osim navedenog, INA od 31. ožujka na odabranim benzinskim postajama, i to u gradovima gdje nema udruga koje se bave ovim poremećajem, dijeli informativne letke o autizmu. U njima su navedene osnovne informacije o prepoznavanju i mogućnostima tretmana, a letci će se dijeliti do 3. travnja na benzinskim postajama Beli Manastir-Osječka, Županja-Braće Radić, Slavonski Brod-Svačićeva, Garešnica, Gospić-Budačka, Ogulin, Umag-obala, Knin-grad, Imotski-magistrala i Metković-Krvavac.

Inina suradnja s Centrom za autizam se nastavlja te će članovi INA Kluba volontera idući tjedan, 10. travnja 2015., sudjelovati u uređenje okoliša u Centru za autizam, kako bi korisnicima Centra osigurali još ljepše i ugodnije okruženje u kojem provode vrijeme.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima od 8.000 do 12.000 osoba s poremećajima iz autističkog spektra, no zbog nedovoljne svjesnosti i informiranosti, kao i nedostatka referentnih medicinskih centara, registrirano ih je samo 1.461. Uz rano dijagnosticiranje i adekvatne rehabilitacijske tretmane omogućava im se znatno bolja kvaliteta života.


O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte: RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 442 benzinske postaje u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR    
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument