Donesena presuda vezana uz odobrenja za istraživanje

Zagreb, 17. listopada – INA-Industrija nafte, d.d. od Visokog upravnog suda RH zaprimila je presude kojima se uvažava Inina tužba i poništavaju rješenja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva iz 2011. godine o oduzimanju odobrenja kompaniji za istraživanje na istražnim prostorima „Sava“ i „Sjevernozapadna Hrvatska. Očekuje se i presuda za istražni prostor „Drava“.

Sud je utvrdio kako Ministarstvo gospodarstva nije dokazalo da INA nije ispunila svoje obveze, a što je bio razlog oduzimanja dozvola.

Iako su ovom presudom Inina odobrenja za istraživanje ponovno važeća i na snazi, rok za istraživačke aktivnosti istječe s 31. prosinca 2014. Stoga bi prije nego što se pokrene bilo kakav značajni istraživački projekt, njihovo trajanje trebalo biti produženo za period koliko je trajao sudski postupak kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme.

Navedena rješenja iz 2011. godine spriječila su Inu u realizaciji već pripremljenih projekata na spomenutim područjima, nanoseći štetu kompaniji, Vladi RH i lokalnim dionicima. Unatoč tome, INA je nastavila s intenzivnim istraživanjima na područjima na kojima je posjedovala dozvole pa je tako u posljednjih nekoliko godina zabilježen niz važnih otkrića u kontinentalnoj Hrvatskoj, poput Seleca 1 i Hrastilnice kraj Ivanić Grada te Đeletovaca kraj Vinkovaca. U protekle tri i pol godine INA je u istraživanje i proizvodnju u Hrvatskoj uložila više od 2 milijarde kuna.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 449 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument