Financijski rezultati I. – III. 2023.

Stabilan rezultat uz negativan utjecaj regulatornih ograničenja

  • U pogledu vanjskog okruženja, početak 2023. godine obilježen je stabilizacijom cijena i nastavkom regulatornih ograničenja, što je imalo negativan utjecaj na rezultate u prvom tromjesečju 2023.
  • Prirodni pad proizvodnje je vrlo povoljnih dva posto, što je ako uspoređujemo tromjesečja, snažan rezultat uzevši u obzir zrelost portfelja Ininog Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.
  • Proizvodnja plina iz podmorja povećana je za 13 posto, što je rezultat bušaće kampanje.
  • Veliki investicijski ciklus nastavlja se u 2023. uključujući izvršenje Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, koji je u prvom tromjesečju 2023. godine dosegao 74 posto ukupne dovršenosti.
  • Financijska pozicija ostaje snažna, uz omjer duga i kapitala ispod 10 posto.

Ključni podaci:

  • Neto prihod od prodaje iznosio je 760,8 milijuna eura
  • CCS EBITDA iznosila je 23,2 milijuna eura
  • Kapitalna ulaganja iznosila su 53 milijuna eura

Zagreb, 27. travnja 2023. – U pogledu vanjskog okruženje, početak 2023. godine obilježen je stabilizacijom cijena i nastavkom regulatornih ograničenja. CCS EBITDA INA Grupe bez jednokratnih stavki u prvom tromjesečju 2023. godine iznosila je 23 milijuna eura, što je snažan kontrast u odnosu na rezultat prvog tromjesečja 2022. godine koji je iznosio 130 milijuna eura. Povrh negativnog utjecaja regulacije, ova promjena je povezana primarno sa silaznim trendom cijena ugljikovodika u prvom tromjesečju 2023.

EBITDA Istraživanja i proizvodnje nafte i plina iznosi 98 milijuna eura, pri čemu je rezultat kombinacija stabilne proizvodnje i ograničene cijene plina za većinu proizvodnje. Prirodni pad proizvodnje je vrlo povoljnih dva posto, što je ako uspoređujemo tromjesečja, snažan rezultat uzevši u obzir zrelost portfelja Ininog Istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Proizvodnja plina iz podmorja povećana je 13 posto, nakon prvih rezultata bušaće kampanje.

Rezultat Rafinerija i marketinga uklj. Usluge kupcima i maloprodaju ostaje pod negativnim utjecajem regulacije cijene goriva, što zajedno s aktivnostima ulaganja (uglavnom u Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka) i nižim ostvarenim veleprodajnim maržama, rezultira negativnim novčanim tijekom djelatnosti. Također, tijekom drugog tromjesečja 2023. započet će proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka. Rast prodaje u Maloprodaji porastao je 13 posto uz nastavak rasta marže negoriva. Veliki investicijski ciklus nastavlja se u 2023. uključujući izvršenje Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, koji je u prvom tromjesečju 2023. dosegao 74 posto gotovosti.

Financijska pozicija ostaje snažna, uz omjer duga i kapitala ispod 10 posto.

Izjava Pétera Rataticsa, predsjednika Uprave Ine:

“Nakon 2022. godine koju su obilježile naglo rastuće cijene energije, 2023. je obilježena visokom razinom regulacije tržišta u mnogim zemljama. Unatoč vanjskim kretanjima i iznimno reguliranom okruženju, s osjećajem obveze uspjeli smo isporučiti ono što smatramo svojom strateškom odgovornošću, a to je osiguranje kontinuirane opskrbe naših kupaca. Istovremeno, nastavljamo s jednim od najintenzivnijih investicijskih razdoblja u Ini. Radovi na održavanju Rafinerije nafte Rijeka nastavljaju se planiranom dinamikom, s pokretanjem proizvodnje tijekom drugog tromjesečja 2023. Sigurna opskrba tržišta ni u jednom razdoblju nije bila ugrožena, bez obzira na operacije u rafineriji, a pokretanje proizvodnje dodatno će ojačati mogućnosti opskrbe.

Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka je na 74 posto dovršenosti. Njegovim dovršetkom, dugoročno ćemo ekonomsku održivost Ininog rafinerijskog poslovanja podići na višu razinu. Kada govorimo o ulaganjima, treba spomenuti i da su rezultati kampanje bušenja na moru vidljivi u proizvodnji, s povećanjem proizvodnje plina iz podmorja za 13 posto.

U djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina nastavlja se trend ublažavanja prirodnog pada proizvodnje. Smanjenje ukupne proizvodnje ugljikovodika od samo dva posto snažan je rezultat, uzimajući u obzir ukupnu starost Ininog proizvodnog portfelja, s mnogim poljima u proizvodnji oko ili više od 40 godina. Uz ove napore, sigurnost opskrbe plinom je jaka, dok s druge strane, volatilnost cijena ugljikovodika i regulatorna ograničenja nastavljaju donositi razinu neizvjesnosti za buduće rezultate. Djelatnost Rafinerija i marketinga, uključujući Usluge kupcima i maloprodaju, pod pritiskom je smanjenih marži.

Uz stabilizaciju cijena ugljikovodika na nižim razinama u 2023., vjerujem da bi poslovanje na tržišnim principima u dereguliranom cjenovnom okruženju trebalo biti omogućeno. INA će nastaviti osiguravati sigurnu opskrbu tržišta dok je istovremeno usredotočena na ostvarenje profitabilnog poslovanja u korist svojih dioničara.“

FINANCIJSKI REZULTATI I.-III. 2023.