FINANCIJSKI REZULTATI I.-III. 2024.

Inina financijska pozicija ostaje stabilna uz snažna ulaganja

Zagreb, 25. travnja 2024. – Nakon burne 2022. i 2023. godine, početak 2024. godine donio je stabilnije vanjsko okruženje na tržištima nafte i plina. Inin rezultat u prvom tromjesečju 2024. godine snažniji je prvenstveno uslijed boljih veleprodajnih marža, što zajedno s boljim rezultatom Maloprodaje doprinosi boljem ukupnom rezultatu. CCS EBITDA bez jednokratnih stavki INA Grupe iznosila je 64 milijuna eura u prvom tromjesečju 2024., dok je je neto dobit pozitivna u usporedbi s prvim tromjesečjem 2023. godine i iznosi 12 milijuna eura. Ove brojke pokazuju godišnju sezonalnost, gdje prvo tromjesečje obično ne doprinosi jednako cjelogodišnjem rezultatu u odnosu na ostala tromjesečja.

EBITDA Istraživanja i proizvodnje nafte i plina niža je uslijed niže cijene plina i prirodnog pada proizvodnje te je iznosila 73 milijuna eura u prvom tromjesečju 2024. godine. Proizvodnja je osam posto niža na godišnjoj razini u skladu s prirodnim padom proizvodnje i zavodnjavanjima na glavnim plinskim poljima, iako je proizvodnja u Egiptu veća potaknuta novom koncesijom East Damanhur.

Rezultat djelatnosti Rafinerija i marketinga uključujući Usluge kupcima i maloprodaju poboljšan je uglavnom uslijed spomenutih tržišnih trendova i boljih veleprodajnih marža. Tijekom planiranog remonta u Rafineriji nafte Rijeka tržište se opskrbljivalo iz uvoza te je ukupna prodaja porasla za devet posto. Prodane količine Usluga kupcima i maloprodaje povećane su 13 % u usporedbi s prvim tromjesečjem 2023. godine, uglavnom uslijed više realizacije na domaćem tržištu i pozitivnim tržišnim kretanjima. Osim prodaje goriva, marža ne-goriva nastavila je rast s povećanjem od 44 %. Pojednostavljeni novčani tok djelatnosti ostao je negativan u iznosu od (68) milijuna eura u prvom tromjesečju 2024. godine, u skladu s pojačanim ulaganjima od 84 milijuna eura samo u prvom tromjesečju 2024.

Ukupna kapitalna ulaganja iznosila su 101 milijun eura, otprilike dvostruko više u odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine, pri čemu je rafinerijsko poslovanje najviše doprinijelo ulaganjima. Rafinerija nafte Rijeka uspješno je završila remont dok je Projekt nadogradnje Rafinerija nafte Rijeka dosegnuo 87 % ukupne dovršenosti, pri čemu se ostali projekti unaprjeđenja učinkovitosti odvijaju po planu. Financijska pozicija kompanije ostaje stabilna s neto dugom od 425 milijuna eura i omjerom duga i kapitala od 20 %.

Izjava Zsuzsanne Ortutay, predsjednice Uprave Ine:

„Početak 2024., nakon previranja u prethodne dvije godine, pokazuje općenito dobro okruženje sa stabilnim cijenama nafte, ali su cijene plina značajno pale u odnosu na prethodno razdoblje, što je rezultiralo CCS EBITDA-om bez jednokratnih stavki od 64 milijuna eura u prvom tromjesečju.

Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, boreći se s očekivanim prirodnim padom proizvodnje, nastavlja s novim projektima. Povrh nove koncesije u Egiptu, stečeno je 40 % radnog udjela u hrvatskom kopnenom bloku SA-07. Osim toga, u tijeku su pripremne aktivnosti za prva dva Inina geotermalna bloka.

U Rafineriji nafte Rijeka izvršen je planirani remont tijekom kojeg je osigurana sigurna i nesmetana opskrba iz uvoza. Ukupna prodaja Rafinerija i marketinga porasla je u razdoblju povoljnih marža, što je zajedno sa snažnim rezultatom Maloprodaje ove djelatnosti učinilo pozitivnim.

Nakon dvije solarne elektrane (Virje u proizvodnji i Sisak u probnom radu), INA širi svoj portfelj obnovljivih izvora energije. Osim pripreme dodatnih projekata za solarne elektrane na svojim lokacijama, INA je potpisala dva ugovora u području održivosti – jedan vezan uz izgradnju postrojenja za zeleni vodik u Rafineriji nafte Rijeka i drugi vezan uz izgradnju postrojenja za proizvodnju biometana u Sisku. Projekti će pridonijeti našim naporima u zelenoj tranziciji, a INA će postati prvi proizvođač komercijalnog zelenog vodika u Hrvatskoj.

Sredstva potrebna za zelenu transformaciju moraju se generirati u Ininim osnovnim poslovnim djelatnostima, stoga je važno poslovanje održati učinkovitim i profitabilnim. Naravno, u našim naporima u provedbi projekata koji podržavaju zelenu tranziciju, računamo i na sufinanciranje iz fondova Europske unije. Uz uobičajenu sezonsku prirodu prodaje, očekuje se da će naredna tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.”