FINANCIJSKI REZULTATI I. – VI. 2022.

Kapitalna ulaganja udvostručena sa snažnim rezultatima

 • Visoke razine cijena ugljikovodika nastavljene su i odraz su povećanog geopolitičkog rizika i neizvjesnosti koji utječu na globalna energetska tržišta.
 • U takvom okruženju, rezultati pokazuju snažnu CCS EBITDA-u za prvo polugodište 2022.
 • Prihodi Istraživanja i proizvodnje nafte i plina i EBITDA udvostručeni su, značajno kompenzirajući učinak očekivanog prirodnog pada proizvodnje.
 • Intenzivirane su investicijske aktivnosti, a kapitalna ulaganja udvostručena su u odnosu na prvo polugodište 2021. i iznose 1,3 milijarde kuna:
  • Projekt nadogradnje Rafinerije Rijeka, kao glavna strateška investicija, nastavlja s građevinskim radovima i isporukom opreme na lokaciju.
  • Brojne razradne aktivnosti Istraživanja i proizvodnje u Hrvatskoj, na odobalju i kopnu.

Ključni podaci:

 • Neto prihod od prodaje iznosio je 15,6 milijardi kuna
 • EBITDA je iznosila gotovo 2,8 milijardi kuna
 • Kapitalna ulaganja više su nego udvostručena u odnosu na isto razdoblje lani, na 1,3 milijarde kuna
 • Unatoč snažnom rezultatu, operativni novčani tijek iznosio je -635 milijuna kuna, zbog pojačanih kapitalnih ulaganja i visokih cijena nafte i plina na tržištu

Zagreb, 29. srpnja 2022. – Uslijed geopolitičkih rizika i nesigurnosti u opskrbi, svjetska tržišta energije nastavljaju biti obilježena visokim cijenama, pri čemu razina cijene nafte tipa Brent prelazi 100 dolara za barel, a cijena plina CEGH premašuje 100 EUR/MWh u drugom tromjesečju 2022.

Potaknuti povoljnim cjenovnim okruženjem, rezultati ostaju snažni. CCS EBITDA bez jed. stavki INA Grupe u prvom polugodištu 2022. iznosila je više od 2,4 milijardi kuna, dok je neto dobit premašila 1,5 milijardu kuna. Rezultati su bolji kroz sve segmente pri čemu Istraživanje i proizvodnja nafte i plina ima prihode od gotovo tri milijarde kuna i EBITDA od 2,1 milijarde kuna. Više ostvarene cijene ugljikovodika nadoknadile su učinak nastavljenog prirodnog pada proizvodnje. Negativan novčani tijek Rafinerija i marketinga uklj. Usluge kupcima i Maloprodaju izazvan ulaganjima koja su tijeku ublažen je poboljšanim CCS EBITDA od gotovo 0,8 milijardi kuna. U isto vrijeme, visoke cijene energije i državna ograničenja u maloprodaji i maržama imali su negativan utjecaj na rezultat. Rast negoriva nastavljen je sa 15 posto povećanja marže uslijed proširene ponude i poboljšanih prodajnih aktivnosti.

Intenzivirane investicijske aktivnosti se nastavljaju, pri čemu su kapitalna ulaganja više nego udvostručena u usporedbi s prvim polugodištem 2021. i iznose 1,3 milijarde kuna, od čega je gotovo milijarda potrošena u Rafinerijama i marketingu. Fokusirana prema usporavanju trenda prirodnog pada, djelatnost Istraživanja i proizvodnje nafte i plina također je povećala razinu ulaganja u razradne aktivnosti, kako na kopnu tako i u podmorju. Usprkos snažnim rezultatima poslovanja, novčani tijek kompanije u prvih šest mjeseci 2022. je negativan, kao posljedica povećanih ulaganja i potrebe za financiranjem radnog kapitala bez presedana, uslijed globalnih cijena energije.

Izjava g. Sándora Fasimona, predsjednika Uprave Ine:

„Ova godina nastavlja biti godina izazova za globalno gospodarstvo, s tržišnim previranjima u mnogim područjima, posebno u energetskom sektoru. Visoka razina cijena nafte i plina, zajedno s neizvjesnošću u sigurnosti opskrbe, doveli su do intervencija vlade u mnogim zemljama. Rast cijena pogurao je prihode cjelokupne industrije nafte i plina, ali razne regulatorne odluke s druge strane stvaraju poziciju u kojoj buduće trendove nije lako predvidjeti.

Inin rezultat u takvom okruženju ostao je snažan, a najveći doprinos rezultatu ima Istraživanje i proizvodnja nafte i plina. Proizvodnja opada prema očekivanjima u skladu sa zrelim portfeljem, ali su u tijeku brojne razvojne aktivnosti usmjerene na ublažavanje prirodnog pada, kako na kopnu tako i na moru.

Zbog spomenutih globalnih rizika i manje dostupnosti proizvoda, rafinerijske marže su se znatno poboljšale i poduprle rezultat Rafinerija i marketinga, uključujući Usluge kupcima i maloprodaju, unatoč regulatornim ograničenjima cijena i marži. U takvim okolnostima Inin prioritet je sigurna opskrba tržišta, koja je osigurana bez većih poremećaja u opskrbi. Sezonalnost hrvatskog tržišta vidljiva je rastom maloprodaje, ne samo u segmentu goriva nego i negoriva. Uzimajući u obzir sve navedene čimbenike, Inina EBITDA premašila je 2,7 milijardi kuna u prvoj polovici 2022. Turistička sezona je u punom jeku i rezultat u trećem tromjesečju vjerojatno će pokazati još jači rezultat, pod uvjetom da regulatorne mjere dodatno ne utječu na tržište.

Osim snažnih prihoda, INA je i u razdoblju visokih ulaganja. Kapitalna su ulaganja više nego udvostručena u odnosu na prvo polugodište 2021. te su premašila 1,3 milijarde kuna, od čega više od milijarde u segmentu Rafinerija i marketinga. Projekt modernizacije Rafinerije nafte Rijeka na više je od polovice dovršenosti i nastavlja se kao jedna od najvećih investicija u posljednjih nekoliko godina, ne samo na razini Ine nego i na razini države. Završetkom projekta, opskrba domaćeg i ostalih ključnih tržišta bit će ne samo sigurna, već i značajno ekonomski održivija.“