Financijski rezultati za prvo polugodište 2017. godine

Ključna postignuća

  • EBITDA (1) INA Grupe iznosila je 1.398 milijuna kuna, 168% više u usporedbi s razinom iz prvog polugodišta 2016., dok je neto dobit iznosila 861 milijuna kuna
  • Neto dug smanjen na 2.026 milijuna kuna, uz odnos duga i kapitala na povijesno najnižoj razini od 15,3%
  • Ukupna kapitalna ulaganja iznose 520 milijuna kuna
  • Domaća proizvodnja sirove nafte stabilna, dok domaća proizvodnja plina na kopnu bilježi rast od 6% u odnosu na prvo polugodište 2016.
  • Rafinerijska proizvodnja porasla je za 34%, a prodaja rafinerijskih proizvoda za 23%

Zagreb, 27. srpnja 2017. – Snažan rast zabilježen tijekom prvog tromjesečja 2017. ubrzan je u drugom tromjesečju. EBITDA je u prvom polugodištu porasla za 168%, dosegnuvši 1.398 milijuna kuna, dok je neto dobit premašila 860 milijuna kuna, što je najbolji rezultat od prvog polugodišta 2011. godine. Iako su Istraživanje i proizvodnja i dalje glavni nositelj rezultata, Rafinerije i marketing uključujući Trgovinu na malo bilježe najveće poboljšanje poslovanja.

Blagi pad proizvodnje djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nadoknađen je zahvaljujući povoljnijem vanjskom okruženju, što je rezultiralo porastom EBITDA od 26% u usporedbi s prvim polugodištem 2016. Djelatnost Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu iskoristila je razdoblje povoljnih marži koje su, uz više razine prerade i snažan maloprodajni rezultat, rezultirali pozitivnom EBITDA od 183 milijuna kuna za prvo polugodište. Maloprodaja je zabilježila rekordan porast, kako u segmentima goriva tako i u segmentu robe široke potrošnje.

Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu 2017. iznosila su 520 milijuna kuna te se očekuje intenzivna investicijska kampanja u drugoj polovici 2017. godine. Neto dug smanjen je na 2.026 milijuna kuna, uz odnos duga i kapitala na povijesno najnižoj razini od 15,3%.

Izjava predsjednika Uprave Ine gospodina Zoltána Áldotta: „Prvo polugodište 2017. godine pokazalo je zavidan rast Ininih rezultata u svim aktivnostima. Svi najvažniji pokazatelji poboljšani su, pri čemu je EBITDA povećana sa 521 milijun kuna u prvom polugodištu 2016. godine na 1.398 milijuna kuna u prvom polugodištu 2017. godine, dok je neto dobit bez jednokratnih stavki skočila na 608 milijuna kuna u usporedbi sa 70 milijuna kuna u prvom polugodištu 2016.
Program povećanja učinkovitosti iz 2016. godine nastavio je pokazivati vidljive rezultate u 2017., dok povoljno vanjsko okruženje donosi dodatno olakšanje. Zajedno, navedeno je dovelo do najniže razine zaduženosti u zadnjem desetljeću i dalo Ini sposobnost financiranja svih strateških projekata u nadolazećem razdoblju.
Rezultati Istraživanja i proizvodnje i dalje koriste poboljšano vanjsko okruženje s umjerenim rastom cijena Brenta i plina, dok je prirodni pad usporen uspješnim projektima usmjerenim rastu: EOR i viša proizvodnja s novih bušotina Selec i Đeletovci Zapad. Zajedno s program efikasnosti ovo je dovelo do boljeg financijskog rezultata. Ipak, napredak u području Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu na malo nadmašuje rast Istraživanja i proizvodnje. Značajno veće razine rafinerijske prerade dodatno podržane povoljnijim maržama dovele su rezultat u pozitivno područje u dijelu EBITDA, ali tijek novca je i dalje negativan.
Trgovina na malo održava dobar rezultat s rastom prodajne mreže u regiji zajedno sa širenjem u segmentu robe široke potrošnje, osiguravajući konstantno snažne rezultate.
Značajno je spomenuti i stabilizirano poslovanje naših aktivnosti naftnih servisa, koji su najjače pogođeni prepolovljenim cijenama Brenta u proteklih nekoliko godina. CROSCO je ostvario pozitivan EBITDA u prvom polugodištu 2017.
Ovaj period olakšanja potrebno je iskoristiti za daljnje jačanje tržišne pozicije i aktivnosti, s obzirom na to da je dugoročne prognoze teško stvarati, a volatilnost tržišta može se ponovno pokazati izazovom.“


[1] EBITDA = EBIT + amortizacija + vrijednosno usklađenje + rezerviranjaPriloženi dokument