Grad Križevci želi istražiti geotermalne potencijale uz pomoć Ine i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima

  • Potpisan Memorandum o razumijevanju
  • Projekt će se kandidirati za sufinanciranje iz EU fondova te bespovratnih financijskih sredstava Republike Hrvatske i drugih financijskih institucija

Križevci, 24. svibnja 2018.– Grad Križevci, INA i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima potpisali su Memorandum o razumijevanju. Tim činom iskazan je zajednički interes za suradnjom na projektu istraživanja geotermalnih potencijala na križevačkom području, kao i ispitivanju stvarnih mogućnosti korištenja postojeće bušotine Križevčanka-1 za eksploataciju geotermalnih voda u energetske i druge svrhe. Da bi se potencijali ispitali potrebno je provesti dodatna i sveobuhvatna proizvodna ispitivanja te hidrodinamička mjerenja koja do sada nisu provedena.

Prilikom potpisivanja Memoranduma g. Mario Rajn, gradonačelnik Grada Križevci, je izjavio: „Održivi gospodarski razvoj i zaštita okoliša u središtu su interesa našega Grada. To želimo ostvariti korištenjem znanja i primjenom novih tehnologija te aktivnostima povećanja energetske učinkovitosti kao i korištenjem obnovljivih izvora energije. Potencijal geotermalnih voda na našem području postoji, a ispitivanja će pokazati ima li ga dovoljno za energetske, ali i lječilišne svrhe. Raduje nas što nam u tome želi pomoći naša najveća domaća energetska kompanija INA.“
Bušotina Križevčanka-1 u je statusu proizvodne geotermalne bušotine, a izradila ju je i opremila INA u okviru programa za ispitivanje i eksploataciju geotermalnih voda 1986. godine. „INA je zainteresirana za partnerstvo u ovom projektu i želi se uključiti u ispitivanje daljnjih geotermalnih potencijala, kako na ovoj bušotini, tako i na ostatku križevačkog područja. Ono što je najbitnije, imamo ogromno iskustvo u ovakvim poslovima, kao i interes za proizvodnju geotermalne energije“, izjavio je g. Darko Markotić, operativni direktor Usluga kupcima i maloprodaje Ine.

Projekt će se kandidirati za sufinanciranje iz EU fondova te bespovratnih financijskih sredstava Republike Hrvatske i drugih financijskih institucija. Gradu će u tome pomagati Visoko gospodarsko učilište u Križevcima na čijem zemljištu se nalazi Inina bušotina. „Kao visoko obrazovna i znanstvena institucija još od prvih istraživanja bili smo suglasni da se ona provedu na površinama Učilišta te i nadalje podržavamo provedbu svih potrebnih daljnjih istraživanja. Interes Učilišta je da se ovi obnovljivi izvori energije koriste za zagrijavanje učilišnih zgrada te kao izvor topline za plasteničku proizvodnju i sve druge namjene koje mogu doprinijeti razvoju našeg grada“, izjavila je dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica Visokoga gospodarskog učilišta.

Potpisivanje Memoranduma označeno je kao važan korak u realizaciji ovog projekta.

Kontakti za medije:

INA        
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552| @: pr@ina.hr

VISOKO GOSPODARSKO UČILIŠTE U KRIŽEVCIMA

Uliva Milislava Demerca 1, Križevci
Tel: 048 681 597 I @ uprava@vguk.hr

GRAD KRIŽEVCI
Ulica Ivana Zakmardija Dijankovečkog 12, Križevci
Tel: 048 628 932 I @ info@krizevci.hrPriloženi dokument