INA će iz bušotina eksploatacijskog polja Šumećani izdvajati jedinstvenu naftensku naftu za potrebe Naftalana

  • Ugovor između Naftalana i Ine omogućit će bolnici iz Ivanić-Grada obnovu zaliha naftenske nafte iz koje se dobiva naftalan, a koji bolnica koristi u terapiji pacijenata u posebnim kupkama i za proizvodnju vlastitih proizvoda sa značajnim izvoznim potencijalom
  • Nesmetana dobava sirovine omogućava i realizaciju nove investicije u Naftalanu – opremanje vlastitog laboratorija za destilaciju sirove naftenske nafte

Ivanić-Grad, 22. srpanj 2015. – Ravnatelj Specijalne bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, Goran Maričić, i Izvršni direktor SD Istraživanje i proizvodnja nafte i plina tvrtke INA, d.d., Želimir Šikonja, svečano su potpisali Ugovor koji omogućava obnovu zaliha Naftalana jedinstvenim prirodnim resursom, naftenskom naftom. Destilat naftenske nafte, naftalan, bolnica u Ivanić-Gradu već 25 godina uspješno koristi u terapiji kožnih bolesti, posebno psorijaze i neurodermatitisa, ali i upalnih procesa u zglobovima poput artritisa, opeklina i rehabilitaciji poslije raznih operativnih zahvata.

INA, d.d. će za potrebe realizacije ovog sporazuma izdvajati naftu iz bušotina eksploatacijskog polja Šumećani bogatu posebnom naftenskom naftom po kojoj su Specijalna bolnica Naftalan i Hrvatska zaslužili svjetsku slavu. Nafta iz tih bušotina bogata je ljekovitim svojstvima, a komercijalno se u medicini koristi jedino u Ivanić-Gradu i Azerbajdžanu.

Specijalna bolnica iz Ivanić-Grada naftalan koristi u terapiji pacijenata u posebnim naftalanskim kupkama, no razvila je i jedinstvene vlastite proizvode od naftalana – Naftalan kremu i Naftalan ulje.
Za tim proizvodima vlada veliki interes te imaju veliki izvozni potencijal, posebno na ruskom i skandinavskim tržištima, stoga Naftalan u narednim godinama planira da će upravo njihovom prodajom ostvarivati značajan dio svojih prihoda. ”U ime Specijalne bolnice Naftalan i svojih pacijenata kojima terapija naftalanom znatno povećava kvalitetu života zahvaljujem Ini što je prepoznala važnost ove prirodne sirovine za sve nas i omogućila nam obnovu zaliha. Ovaj čin shvaćamo kao još jedan znak potpore Ine našoj bolnici, ali i cijelom Ivanić-Gradu i okolici, s obzirom da medicinski turizam koji razvijamo u Naftalanu ima pozitivan učinak na čitav kraj. Nesmetana dobava sirovine omogućava nam i realizaciju nove investicije planirane za sljedeću godinu, a radi se o opremanju vlastitog laboratorija za destilaciju sirove naftenske nafte. Vlastiti laboratorij koji omogućava veću kontrolu kvalitete naftalana može dodatno povećati atraktivnost naše ponude, kako kod nas u bolnici tako i naših proizvoda, a koju sve više prepoznaju stranci, posebno iz Rusije, Švedske, Finske, Danske i Norveške te Njemačke i Austrije”, izjavio je prilikom svečanog potpisivanja sporazuma Goran Maričić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan.

Izvršni direktor SD Istraživanje i proizvodnja nafte i plina tvrtke INA, d.d., Želimir Šikonja o suradnji s Naftalanom izjavio je: „Veseli nas što će Inina ljekovita naftenska nafta i na ovaj način doprinijeti razvoju ivanićkog kraja, ali i dobrobiti pacijenata iz cijele Hrvatske i šire. Ponosimo se svojim angažmanom u lokalnoj zajednici kroz stvaranje radnih mjesta, zajedničke projekte, kao i druge vrijedne inicijative koje pridonose podizanju kvalitete života u ovom kraju.
Da je sporazum Naftalana i Ine značajan događaj za Ivanić-Grad, ali i za čitavu Zagrebačku županiju, u čijem je vlasništvu bolnica Naftalan, potvrdili su i prisutni Dražen Bošnjaković, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije, Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije i Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada.Priloženi dokument