INA generalni sponzor izložbe Alberta Giacomettija u Umjetničkom paviljonu

  • Izložba Portreti sadašnjosti dio je ciklusa Najveći kipari 20. stoljeća
  • Giacomettijevi radovi bit će izloženi od 21. rujna 2016. do 8. siječnja 2017.

Zagreb, 7. rujna 2016. – U zagrebačkom Umjetničkom paviljonu predstavljena je izložba Portreti sadašnjosti jednog od najvećih imena kiparstva 20. stoljeća, Alberta Giacomettija. Detalje o izložbi koja će biti otvorena od 21. rujna 2016. do 8. siječnja 2017. predstavila je autorica izložbe, gospođa Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona, a prisutnima su se obratili i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić te g. Tomislav Thür, izvršni direktor PF Korporativnih poslova Ine, generalnog sponzora izložbe.

Autorstvo izložbe, izbor djela i postav izložbe potpisuje gđa Poklečki Stošić: „Riječ je o prvom predstavljanju velikog kipara u ovome dijelu Europe, na što smo posebno ponosni, a realizirali smo ga u suradnji s Fundacijom Maeght, jednom od najznačajnijih privatnih fundacija moderne i suvremene umjetnosti, i Inom. Oba izuzetno uspješna partnerstva Umjetnički paviljon započeo je još 2014. godine izložbom Joana Miróa, a upravo zahvaljujući Ini, generalnom sponzoru izložbe, bilo je moguće i ovu financijski zahtjevnu izložbu predstaviti hrvatskoj publici.“

Tom prilikom g. Thür je istaknuo: „Kao jedna od najvećih kompanija u Hrvatskoj INA se istovremeno trudi biti zamašnjak za inicijative koje doprinose boljoj kvaliteti života zajednice. Kulturni projekti koje realiziramo zajedničkim snagama imaju upravo taj cilj te se nadam da ćemo svi zajedno uživati u iznimno vrijednoj i zanimljivoj izložbi švicarskog umjetnika Giacomettija čiji je INA ponosni generalni sponzor. Čast nam je što na ovaj način INA kao jedna od vodećih hrvatskih kompanija daje doprinos tome da Zagreb bude jedna od vodećih europskih prijestolnica kulture.“

Izložba Alberta Giacomettija obuhvaća 34 rada – skulpture, crteže i litografije posuđene iz francuske Fundacije Maeght. Među izlošcima se nalazi i Giacomettijevo najslavnije djelo – skulptura Čovjek koji hoda koja do danas drži prvo mjesto na ljestvici najskupljih skulptura. Naime, prije nekoliko godina na Sothebysovoj aukciji u Londonu prodana je za 104 milijuna eura. Osim toga, posjetitelji će moći vidjeti i Žene iz Venecije, ciklus od devet monumentalnih skulptura kojima se umjetnik 1956. godine proslavio na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji, te crteže iz kojih se iščitava umjetnikova virtuoznost izražavanja u mediju crteža i litografije čiju izvedbu je doveo do savršenstva.

Za vrijeme trajanja izložbe Umjetnički paviljon bit će otvoren za posjetitelje prema uobičajenom radnom vremenu, od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati te petkom od 11 do 21 sat.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 439 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument