INA izrađuje detaljni dizajn Postrojenja za obradu teških ostataka

  • INA nastavlja s pripremnim aktivnostima za ovu 400 milijuna dolara vrijednu investiciju
  • Finalna odluka o ulaganju očekuje se krajem sljedeće godine
  • Slijedi intenzivna faza projektiranja i ishođenja građevinskih dozvola

Rijeka, 10. studenog 2016.- U Rafineriji nafte Rijeka danas je potpisan ugovor između Ine i španjolske kompanije Tecnicas Reunidas o izradi detaljnog inženjerskog projekta (eng. FEED: Front End Engineering Design) za Postrojenje za obradu teških ostataka čija je izgradnja planirana za riječku rafineriju. Uz predstavnike Ine i kompanije Tecnicas Reunidas, svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar zaštite okoliša i energetike g. Slaven Dobrović, zamjenik župana Primorsko-goranske županije g. Marko Boras Mandić, gradonačelnik Grada Rijeke g. Vojko Obersnel, načelnica općine Kostrena gđa Mirela Marunić, kao i drugi predstavnici državne, regionalne i lokalne vlasti.

Komentirajući novu fazu projekta, predsjednik Uprave Ine, g. Zoltán Áldott, istaknuo je: „Ovo je važan dan za Inu. Ugovor za izradu detaljnog tehnološkog rješenja je ključan i veliki korak prema realizaciji našeg glavnog projekta – postrojenja za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji. S procijenjenom vrijednosti od oko 3 milijarde kuna, to je ne samo jedna od najvećih investicija u povijesti Ine nego i jedna od najvećih investicija u Hrvatskoj ikad. Naš je cilj znatno poboljšanje tržišnog položaja i konkurentnosti riječke rafinerije na regionalnoj i europskoj razini. U ovom trenutku ulažemo oko 200 milijuna kuna što je pokazatelj naše predanosti prema daljnjoj realizaciji projekta. Naravno, na putu do finalne realizacije računamo na suradnju svih naših ključnih dionika kako bismo kroz ovaj projekt ostvarili daljnji Inin rast“.

„Naša rafinerijska industrija od velike je važnosti za rast gospodarstva te ima dugu tradiciju i velik potencijal. Da bi se nastavilo uspješno poslovanje, potrebna su ulaganja u  postrojenja u skladu s najvišim tehnološkim i ekološkim standardima. Ova investicija neophodna je stoga za jačanje konkurentnosti riječke rafinerije. Današnje potpisivanje ugovora o izradi projekta pozitivan je pomak koji će nadam se uskoro rezultirati i potpisivanjem ugovora o građenju i omogućiti daljnji razvoj rafinerije Rijeka“, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Detaljni inženjerski projekt pokazuje kako će se planirano Postrojenje za obradu teških ostataka i prateća postrojenja integrirati s  postojećim rafinerijskim sustavima pri izgradnji, a INA će u ovu fazu uložiti više od 200 milijuna kuna u 2016. i 2017. godini. Uz postrojenje za obradu teških ostataka, u riječkoj rafineriji također će biti izgrađena i nova luka, zatvoreno skladište za koks, trafostanicu i dalekovod, dok će brojna postojeća rafinerijska postrojenja morati biti rekonstruirana. Finaliziranje FEED-a je predviđeno do kraja sljedeće godine kada se i očekuje odluka o gradnji Postrojenja za obradu teških ostataka, a INA je u projekt dosad uložila više od 40 milijuna kuna te ishodila lokacijske dozvole za nova postrojenja.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 495 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument