INA je generalni pokrovitelj premijere opere kakvu Rijeka još nije vidjela „Julije Cezar u Egiptu“

  • Nastavak uspješne suradnje HNK Ivana pl. Zajca i Ine
  • Suvremena tehnologija na premijeri prve barokne opere na riječkoj sceni
  • Mlada operna zvijezda Diana Haller u naslovnoj ulozi
Rijeka, 4. svibnja 2016. – Na Europski dan opere, u subotu 7. svibnja 2016. u 19.00 sati u HNK Ivana pl. Zajca bit će izvedena premijera barokne opere Julije Cezar u Egiptu (Giulio Cesare in Egitto) Georga Friedricha Händela, a generalni sponzor premijere je INA.

Operom u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića i Olivera Frljića, dirigirat će maestro Ville Matvejeff. Riječ je o prvoj baroknoj operi na riječkoj opernoj sceni te o opernom debiju Diane Haller u njenom rodnom gradu, godinu dana nakon koncertnog debija što je ujedno bio i najposjećeniji riječki koncert prošle sezone jer su se prodavala čak i stajaća mjesta, a čiji je generalni sponzor također bila INA.

Ravnatelj Opere Marin Blažević zahvalio je upravi Ine i istaknuo kako bi ova premijera bila doista nemoguća bez generalnog sponzora, s obzirom na situaciju u kojoj se Kazalište nalazi. Marina Burazer, direktorica Sektora korporativnih komunikacija Ine, izrazila je iznimno zadovoljstvo zbog ovog dugogodišnjeg partnerstva koje ima potencijala za nastavak „INA je godinama vezana uz HNK Ivana pl. Zajca kao pokrovitelj kazališnog programa i ponosni smo što se naša suradnja nastavlja i ove godine. Osobito nam je zadovoljstvo što smo opet u prilici podržati mladu opernu zvijezdu Dianu Haller koja će, nakon veličanstvenog prošlogodišnjeg Gala koncerta, sada imati i svoj riječki operni debi.“ Marin Blažević pojasnio je razloge postavljanju upravo ove opere na riječku scenu riječima „U protekle dvije sezone revolucionirali smo operni i koncertni repertoar – u tri sezone praizvedene su tri opere (La vida breve, Oedipus Rex, Julije Cezar u Egiptu) koje nikad ranije nisu izvođene u Rijeci, čitav niz koncerata, simfonija i skladatelja koji nikad nisu bili izvođeni u ovom Kazalištu.”

Režijom i dramaturgijom Marin Blažević i Oliver Frljić htjeli su pokazati dvije krajnosti – predstava počinje iz nulte probe, sitz probe kada se pjevači prvi put susreću s orkestrom, a razvija se pred publikom u spektakl. Pri tome se koristi i suvremena tehnologija, 3D video mapping u suradnji sa scenografom Daliborom Laginjom, također nešto što se u Rijeci još nije vidjelo. Želja im je privući publiku koja na opere ne dolazi ili čak zazire od nje, a koja bi na ovaj način mogla biti nova operna publika, ne samo u Rijeci nego i šire. Tome se pridonosi i raznolikim tematskim danima, odnosno popratnim sadržajima prije repriznih izvedbi opere, u 18 sati, uz propusnice koje možete podići nakon kupnje ulaznice.

Diana Haller, gošća riječke Opere, u svome rodnom gradu, u ulozi je rimskog imperatora Julija Cezara. Ovu premijeru ističe kao jednu od najbitnijih u svojoj karijeri: “Prihvatila sam ovaj izazov zbog koncepta režije. Julije Cezar nudi drugačija iskustva, barokna djela posebno su zanimljiva – trebate pjevati ulogu pisanu za kastrate koji su mogli pjevati minutu bez uzimanja daha.” Govorila je i o ženama, mezzosopranima koje se često u takvim operama i ulogama pretvaraju u muškarca, najavila je takvu promjenu iz žene u muškarca na pozornici, pred publikom. Ono što bi voljela da publika zamijeti jesu dijelovi ove barokne opere kada sam pjevač na neki način postaje kompozitorom.

U operi se, osim članova Opere i Baleta HNK Ivana pl. Zajca, pojavljuje više od 150 ljudi na sceni – članovi ansambala Hrvatske i Talijanske drame te polaznici programa Diplomirani gledatelj i drugi.

Priloženi dokument