INA nastavlja s projektom „Energija za budućnost“

  • Nakon Zagreba, INA otvara natječaj za idejno rješenje „zelene“ benzinsku postaju i u Splitu
  • Inine samoodržive, ekološki prihvatljive i inovativne postaje bit će prve ove vrste u Hrvatskoj 

Zagreb, 17. rujna 2014. –   U sklopu projekta „Energija za budućnost“ INA je danas pokrenula Natječaj za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje samoodržive benzinske postaje na lokaciji sadašnje postaje Kman-jug u Splitu, što će nakon zagrebačke „zelene“ postaje, koja će biti izgrađena na lokaciji sadašnje postaje Stupnik-istok, biti druga po redu benzinska postaja ove vrste u Hrvatskoj.  Natječaj se provodi u suradnji s Društvom arhitekata Split, dok je prošlogodišnji natječaj za zagrebačku lokaciju INA provela u suradnji s Društvom arhitekata Zagreb. Stručna ocjenjivačka komisija će odabrati pobjednički rad krajem studenog ove godine.

Komentirajući otvorenje natječaja, g. Darko Markotić, Inin izvršni direktor za Trgovinu na malo rekao je „U Ini smo projekt „Energija za budućnost“ pokrenuli s ciljem izgradnje samoodrživog, ekološki prihvatljivog i inovativnog maloprodajnog objekta, a što je u skladu s našim trajnim opredjeljenjem za poslovanje u skladu s principima održivog razvoja. To podrazumijeva da uz proizvodnju visoko kvalitetnih goriva nastojimo uvoditi i nove tehnologije i moderna građevinska  i energetska rješenja u izgradnji naših maloprodajnih objekata. Zadovoljni  smo, stoga, što će naše zelene postaje u Zagrebu i Splitu koje kroz korištenje obnovljivih izvora energije, čiste tehnologije i materijala ne štete okolišu pridonijeti ovim naporima i biti prve postaje ovog tipa u Hrvatskoj“.

Projekt „Energija za budućnost“ INA je pokrenula 2013. godine, a „zelene“ postaje čiju izgradnju ovaj projekt predviđa bit će u potpunosti samoodržive kroz primjenu alternativnih izvora energije u svrhu grijanja/hlađenja, ventilacije i klimatizacije prostora, upotrebu kišnice za čišćenje, ispiranje toaleta i zalijevanje zelenih površina, grijanje prometnih površina u svrhu otapanja snijega, upotrebu nanotehnologije na vanjskim i unutarnjim površinama u svrhu visoke izdržljivosti i efekta samočišćenja, upotrebu LED rasvjete u interijeru i eksterijeru sa sistemom kontrole potrošnje te upotrebu recikliranih materijala gdje god je to moguće i opravdano.

Natječaj je otvoren do 18. studenog 2014.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 449 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument