INA obilježila 50 godina poslovanja

  • Svečanom proslavom u Laubi, koju je uveličalo 800 uzvanika, INA je obilježila 50. obljetnicu
  • Ovom prilikom najavljena je i donacija za izgradnju Društvenog centra u Gunji i predstavljen projekt „Moje sunce za Gunju“

Zagreb, 15. prosinca 2014. – INA je u Laubi svečano obilježila 50-u obljetnicu svog postojanja.

Obraćajući se mnogobrojnim uzvanicima, predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott rekao je „Sa svojih 50   godina, INA je sada u punoj snazi i nosi se s novim izazovima s mudrošću stare te ujedno s energijom mlade organizacije“ te naglasio kako je INA oduvijek bila sposobna za promjene u skladu sa zahtjevima vremena. „Dopustite mi da izrazim svoju zahvalnost svima, svim bivšim i sadašnjim zaposlenicima Ine, koji su tijekom ovih 50 godina Ini dali mnogo ili će još uvijek imati prilike dati veliki doprinos“, zaključio je g. Áldott, koji se neposredno prije svečanosti sastao i s bivšim predsjednicima Uprave i generalnim direktorima Ine, Petrom Flekovićem, Nikicom Valentićem, dr. Franjom Gregurićem, Vladimirom Koščecom, Davorom Šternom i dr. Tomislavom Dragičevićem,  gdje su kroz konstruktivnu raspravu razmijenili mišljenja i iskustva vezana uz upravljanje jednom od najvećih i najznačajnijih kompanija u Hrvatskoj.

Kao dio obilježavanja 50 godina Ine, u Laubi je također najavljena donacija u vrijednosti od dva i pol milijuna kuna za izgradnju Društvenog centra u Gunji i predstavljen projekt „Moje sunce za Gunju“ kojim INA povezuje ovu donaciju s generalnim sponzorstvom izložbe poznatog španjolskog i katalonskog umjetnika Joana Miróa koja je otvorena za publiku u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. U sklopu projekta „Moje sunce za Gunju“ deset renomiranih umjetnika, inspirirani poznatim Miróovim motivom sunca, kreiralo je djela koja će trajno biti izložena u Društvenom domu u Gunji po dovršetku njegove izgradnje, a koja se očekuje u ljeto 2015.

Proslavom ove velike obljetnice, kompanija se prisjetila svojih korijena i razvojnog puta od osnutka 1. siječnja 1964. godine, kada je spajanjem Naftaplina Zagreb, Rafinerije nafte Rijeka i Rafinerije nafte Sisak, triju tada najvećih poduzeća koja su se bavila naftom i plinom, nastala INA-Industrija nafte. Tijekom pola stoljeća rada INA je izrasla u najveću naftnu kompaniju u Hrvatskoj koja zapošljava gotovo 13.000 radnika i godišnje investira oko 2 milijarde kuna. Kroz dosadašnje poslovanje izbušeno je 4.000 bušotina, a trenutno INA upravlja 391 benzinskom postajom u Hrvatskoj. Današnja razina proizvodnje iznosi između 50 i 60 posto proizvodnje ukupne primarne energije u Hrvatskoj.

proteklih pedeset godina, u segmentu djelatnosti Istraživanje i proizvodnja nafte i plina INA je osim u Hrvatskoj, bila aktivna i u 20 drugih država. Osim istraživanja i proizvodnje nafte i plina u kopnenoj Hrvatskoj i sjevernom Jadranu, INA trenutačno posluje i u Angoli i Egiptu. Regionalna maloprodajna mreža sastoji se od 391 benzinske postaje u Hrvatskoj, od kojih je trećina potpuno modernizirana te 51 u susjednim zemljama, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori, a na kojima se dnevno proda oko 5.200.000 litara goriva. Kupcima se ujedno nudi i roba široke potrošnje te dodatne usluge.

INA je oduvijek poslovala u skladu s društveno odgovornim principima i sve svoje aktivnosti provodila uvažavajući načela zaštite okoliša, brige o zaposlenicima i ulaganja u zajednicu u kojoj je prisutna, s posebnim naglaskom na davanje podrške kulturi, sportu, ekologiji, obrazovanju te humanitarnim akcijama i projektima koji su usmjereni na najugroženije skupine, djecu, mlade i osobe s posebnim potrebama. U skladu s vrijednostima koje njeguje INA je ponosna na kontinuiranu suradnju s raznim organizacijama kao što su SOS Dječje selo Hrvatska i Zaklada Hrvatska bez mina, te na mnoge projekte koje sama inicira, poput INA Kluba volontera kojim se promiče korporativno volontiranje među zaposlenicima i projekta Zeleni pojas kojim se podržavaju inicijative za očuvanjem okoliša u lokalnim zajednicama i širi svijest o važnosti održivog razvoja.

Više informacija možete pronaći na Ininoj internetskoj i Facebook stranici, dok je korporativni film o Ininom poslovanju dostupan na YouTubeu.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument