INA objavila financijske rezultate za prvih devet mjeseci 2015.

Ključna postignuća

  • CCS Dobit iz osnovne djelatnosti INA Grupe iznosila je 1.318 milijuna kuna što je 4 posto više u odnosu na 2014., dok je neto dobit iznosila 359 milijuna kuna
  • Trend rasta domaće proizvodnje sirove nafte se nastavlja: povećanje od 21 posto u usporedbi s prvih devet mjeseci 2014.
  • Stabilan financijski položaj kompanije uz daljnje smanjenje neto duga od 26 posto u usporedbi s prvih devet mjeseci 2014.
  • Domaća ulaganja čine preko 82 posto CAPEX-a koji iznosi ukupno 973 milijuna kuna
  • Rafinerijska proizvodnja porasla je za 11 posto, a prodaja rafinerijskih proizvoda za 6 posto
Zagreb, 30. listopada 2015. – CCS  EBITDA  INA Grupe u prvih devet mjeseci 2015. porasla je za 4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te je dosegla 2.696 milijuna kuna. CCS operativna dobit iznosila je 1.318 milijuna kuna, što je 4 posto iznad razine iz 2014. Neto dobit je iznosila 359 milijuna kuna. Kompanija je u navedenom razdoblju uložila ukupno 973 milijuna kuna, što je stabilno ulaganje u odnosu na EBITDA i promjenjivo vanjsko okruženje. 

U prvih devet mjeseci 2015. INA Grupa ostvarila je snažan rezultat uzimajući u obzir prepolovljene cijene nafte. Vanjski čimbenici pozitivno su djelovali na Segment djelatnosti rafinerija i marketinga, a jačanje dolara također je pozitivno utjecalo na rezultat u kunama. Financijski položaj kompanije i dalje jača u skladu s trendovima zabilježenima tijekom prethodnih godina te je ostvaren rekordno nizak omjer duga i kapitala  od 19,5, dok se neto dug smanjio za 26 posto i pao ispod 3 milijarde kuna.

U Segmentu djelatnosti istraživanja i proizvodnje, ukupna proizvodnja porasla je za 8 posto, dok je domaća proizvodnja sirove nafte nakon remonta i optimizacije bušotina veća za 21 posto. U prvih devet mjeseci 2015. EBITDA je dosegla 2.454 milijuna kuna, što je 16 posto manje nego prošle godine. Na dobar rezultat proizvodnje negativno su utjecali pad ostvarene cijene ugljikovodika od 29 posto te pad Brent cijene nafte od 48 posto. Niže ostvarene cijene djelomično su ublažene povoljnim tečajnim razlikama. Kapitalna ulaganja u ovom segmentu u prvih devet mjeseci 2015. iznosila su 560 milijuna kuna, od čega u Hrvatskoj 441 milijun kuna, a u inozemstvu 119 milijuna kuna.

Segment djelatnosti rafinerije i marketing (uključujući Trgovinu na malo) ostvario je pozitivan rezultat te je CCS EBITDA iznosila 179 milijuna kuna. EBITDA i je dalje negativna 375 milijuna kuna, međutim, to je značajno poboljšanje u odnosu na rezultat iz istog razdoblja 2014. Na rezultat je utjecalo povoljno vanjsko okruženje (pad cijena sirove nafte), poboljšane rafinerijske marže, povećana ukupna prodaja na ključnim tržištima, veći realizirani izvoz, pozitivan učinak nižih troškova energije te kontinuirana optimizacija strukture sirovina s visokom stopom iskorištenosti rafinerijskih postrojenja. Ukupan iznos kapitalnih ulaganja u prvih devet mjeseci 2015. bio je 274 milijuna kuna, što je 30 milijuna kuna više nego u istom razdoblju 2014. Kapitalna ulaganja vezana za rafinerije i marketing iznosila su 208 milijuna kuna i uglavnom su se odnosila na logističke projekte, dok su ulaganja segmenta Trgovine na malo dosegla 66 milijuna kuna, što je 8 milijuna kuna više u usporedbi s istim razdobljem 2014.

„Uspjeli smo povećati Inin CCS EBITDA za četiri posto na 2,7 milijardi kuna u prvih devet mjeseci 2015. godine, u okruženju u kojem su cijene nafte prepolovljene u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Uzevši u obzir nisku cijenu nafte INA i dalje snažno ulaže: u pitanju je iznos od gotovo milijardu kuna u prva tri tromjesečja 2015. Zahvaljujući nastojanjima menadžmenta uspješno je povećana proizvodnja ugljikovodika te je domaća proizvodnja nafte povećana za 21 posto, čime je preokrenut trend prirodnog opadanja proizvodnje iz „zrelih“ polja. Ovakvo okruženje pokazalo se povoljnijim za Inin rafinerijski segment, iako još nije ostvaren pozitivan rezultat. Povećana je razina rafinerijske proizvodnje kao rezultat poboljšanih marži. Povećali smo prodaju goriva na svim našim tržištima (u Hrvatskoj za jedan posto, Bosni i Hercegovini dva posto, u Sloveniji 23 posto) te je značajno povećan izvoz, za 12 posto odnosno 149 tisuća tona. Maloprodaja je i dalje stabilna dok je cilj procesa koji su u tijeku poboljšati operativnu učinkovitost tog segmenta“, komentirao je ostvarene rezultate predsjednik Uprave Ine gospodin Zoltán Áldott.
Priloženi dokument