INA objavila financijske rezultate za prvo polugodište 2013. godine

  • pozitivni rezultati ostvareni i u dobiti iz osnovne djelatnosti i u neto dobiti
  • ojačana prisutnost na ključnim izvoznim tržištima Slovenije i Bosne i Hercegovine
  • povećana kapitalna ulaganja u prvih šest mjeseci 2013. godine

Zagreb, 29. srpnja – INA – Industrija nafte, d.d. objavila je financijske rezultate INA Grupe za prvo polugodište 2013. godine. U prvih šest mjeseci 2013., INA Grupa ostvarila je pozitivne rezultate i u dobiti iz osnovne djelatnosti i u neto dobiti, koje su iznosile 610 milijuna kuna, odnosno 443 milijuna kuna.

Takav je rezultat u velikoj mjeri potaknut poboljšanjima u učinkovitosti, posebice u upravljanju troškovima materijala i usluga, energije te u optimizaciji prihoda. Iako je gospodarsko okruženje ostalo izazovno, zahvaljujući stalnim unapređenjima tijekom prethodnih kvartala, EBITDA INA Grupe u prvom polugodištu 2013. iznosila je preko 1,75 milijardi kuna.

Prihodi INA Grupe na ključnim tržištima, samim time i glavnim izvorima prihoda iznose 13,4 milijardi kuna.

Unatoč nepovoljnom gospodarskom okruženju INA je poboljšala strukturu proizvoda i općenito razinu učinkovitosti, podržanu snažnom kontrolom troškova. Ojačana je prisutnost na ključnim izvoznim tržištima te je tako više nego utrostručena prodaja u Sloveniji i ostvaren rast prodaje od 5% u Bosni i Hercegovini, dok je istovremeno zadržana vodeća pozicija na domaćem tržištu.

Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu 2013. godine porasla su 23% na godišnjoj razini, na 500 milijuna kuna, posebno potaknuta višim ulaganjima u drugom tromjesečju kao rezultat ubrzanih aktivnosti u svim segmentima poslovanja. INA je snažno pojačala domaće aktivnosti istraživanja i proizvodnje, osobito na kopnu gdje je završena priprema za četiri nove istražne bušotine.

Istovremeno, u drugom tromjesečju intenzivirao se program modernizacije maloprodajne mreže, zajedno s projektima zaštite okoliša i poboljšanja učinkovitosti u segmentu djelatnosti Rafinerije i marketing. Nove inicijative segmenta djelatnosti Rafinerija i marketinga predviđene za 2013. godine uključuju pripremne aktivnosti za projekt obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, te projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti s ciljem poboljšanja interne operativne učinkovitosti. U okviru modernizacije maloprodajne mreže INA je do sada obnovila ukupno 132 benzinske postaje.

Komentirajući financijske rezultate, predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott je podsjetio da je gospodarsko okruženje INA Grupe i tijekom prvog polugodišta 2013. godine ostalo izazovno te je korištenje internih poboljšanja i dalje imperativ kako bi se održao stabilan pozitivan rezultat. Dodao je da su ulaganja u prvih šest mjeseci 2013. godine porasla za 23% u odnosu na isto razdoblje u 2012. godini, dosežući iznos od 500 milijuna kuna.

„Najveći udio kapitalnih ulaganja odnosi se na segment Istraživanja i proizvodnje kao ključni segment rasta cijele Grupe. Nastavlja se intenzivna bušačka kampanja na kopnu, te smo stavili naglasak na nove istražne i razradne projekte na sjevernom Jadranu, u okviru kojeg smo započeli istražno bušenje s platformom Labin. Istražne aktivnosti intenzivirane su i u Egiptu gdje je INA povećala svoj udjel u koncesijama East Yidma i Disouq. Usporedno s ulaganjima u istraživanje i proizvodnju, u tijeku je provedba projekata zaštite okoliša i unaprjeđenja učinkovitosti u rafinerijama u Rijeci i Sisku, kao i pripremne aktivnosti za projekt duboke konverzije u Rafineriji nafte Rijeka i nastavak programa modernizacije maloprodajne mreže, s ciljem osiguranja budućeg rasta.“ – zaključio je g. Áldott.Priloženi dokument