INA omogućila razmjenu elektroničkih dokumenata sa svojim dobavljačima

  • INA i Konzum potpisali Sporazum o elektroničkoj razmjeni dokumenata
  • INA primjenjuje napredne standarde u elektroničkom poslovanju u skladu s modernim svjetskim praksama

Zagreb, 28. prosinca 2015. – INA i Konzum potpisali su Sporazum o elektroničkoj razmjeni dokumenata (tzv. EDI / Electronic Data Interchange / Sporazum), te time postale prve kompanije u Hrvatskoj koje su u potpunosti ukinule kolanje papirnatih dokumenata u lancu robnih kretanja.
Sukladno strogim zahtjevima Ministarstva financija i Porezne Uprave, u procesu razmjene eRačuna sa svojim partnerima, INA je između ostalog uspostavila eArhivu, čime je i dosadašnje fizičko arhiviranje računa postalo dio prošlosti.

Iako elektronička razmjena dokumenata između poslovnih subjekata u Hrvatskoj u određenom obliku postoji već neko vrijeme tek su ulaskom Hrvatske u zajednicu zemalja Europske Unije, te izmjenama regulative o Porezu na dodanu vrijednost, otvorene pretpostavke za standardizaciju cjelokupnog procesa i ukidanje obveze kolanja i čuvanja papirnatih dokumenata.

INA je putem svojih predstavnika u zadnjih deset godina aktivno sudjelovala u državnim tijelima i odborima Ministarstva gospodarstva koji se bave ePoslovanjem i eRačunom te su imali zadaću definirati standarde i regulative na državnoj razini (Smjernice o razmjeni eRačuna EDI metodom Ministarstva gospodarstva RH).
„Ponosni smo što je INA, među prvima u Hrvatskoj, pokrenula novi standard u poslovanju u potpunosti usklađen s naprednim svjetskim praksama.  Ključne prednosti uvođenja elektroničke razmjene podataka su ukidanje kolanja papirnatih dokumenta, automatizacija i ubrzanje procesa,  povećanje ažurnosti i točnosti obrade i knjiženja, značajno smanjenje troškova arhiviranja, kvalitetnija podloga za planiranje novčanih odljeva  te povećanje kvalitete trgovinskog odnosa i povećanje kompetitivnosti“, izjavio je Darko Markotić, izvršni direktor SD Trgovina na malo.

Konzum je razmjenu elektroničkih dokumenata u svoje poslovanje implementirao još 2004. godine od kada intenzivno radi na širenju primjene ovog standarda u poslovanju sa svim svojim partnerima. Potpisivanje Sporazuma o elektroničkoj razmjeni dokumenata je preduvjet za implementaciju razmjene bezpapirnatog eRačuna te je Konzum, upravo sa Inom, potpisao prvi takav Sporazum. Uz već postojeću razmjenu strukturiranog XML eRačuna, prestanak slanja papira otvara novo poglavlje u razvoju elektroničkog poslovanja u Republici Hrvatskoj,“ dodao je Jozo Džakula, izvršni direktor informatike u Konzumu.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 438 benzinske postaje u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument