INA sudjelovala na okruglom stolu „Kako do visoke zaposlenosti?“

Zagreb, 28. svibnja– INA- Industrija nafte, d.d. podržala je okrugli stol pod nazivom „Kako do visoke zaposlenosti?“ koji je u sklopu projekta „Hrvatska 2020“ danas održan na Građevinskom fakultetu u Zagrebu u organizaciji Poslovnog dnevnika, a s ciljem poticanja vlasti i poslovne zajednice na konkretne poteze koji će doprinijeti nižoj nezaposlenosti i povećanju konkurentnosti hrvatskog tržišta rada.

Raspravi su prisustvovali Aleksa Bjeliš, rektor Zagrebačkog sveučilišta,  Ivan Fabijančić, član Uprave Croatia osiguranja, Tihomir Hunjak, redoviti profesor s Fakulteta organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, Mariza Katavić sa Zavoda za organizaciju i ekonomiku građenja Građevinskog fakulteta iz Zagreba, Ivan Domagoj Milošević, saborski zastupnik, Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta te kao predstavnica Ine, Vladimira Senčar Perkov, direktorica Sektora upravljanja ljudskim resursima, dok se u ulozi moderatora našao Darko Markušić, glavni urednik Poslovnog dnevnika. Sudionici su se dotaknuli tema poput konkurentnosti, zapošljivosti i stanja obrazovnog sustava, odnosno njegove sposobnosti da odgovori na zahtjeve tržišta rada.

Senčar Perkov istaknula je da gospodarstvo može i treba stimulirati mlade na odabir određenih smjerova i zanimanja kako bi nakon diplome bili konkurentni na tržištu rada; primjerice kroz programe stipendiranja i omogućavanja stjecanja prakse. Dodala je kako je INA prepoznala važnost ovakvog pristupa te već nekoliko godina razvija i jača partnerske odnose s nekoliko fakulteta diljem Hrvatske, a na kojima se obrazuju kadrovi koji su u Ini. Također je naglasila važnost koncepta cjeloživotnog učenja koji INA provodi s ciljem stvaranja, kako individualne, tako i kolektivne kompetencije.

Zaključujući raspravu, svi sudionici su se složili kako postoji potreba za unaprjeđenjem komunikacije između poslovne zajednice i obrazovnog sustava te naglasili važnost ulaganja u vlastito obrazovanja i profesionalno usavršavanje.Priloženi dokument