INA uručila nagrade najuspješnijim ekoprojektima

Rijeka, 23. studenog- INA-Industrija nafte, d.d. u suradnji s Novim listom, d.d. organizirala je svečano uručenje nagrada pobjednicima natječaja za najbolje ekoprojekte osnovnih i srednjih škola 23. studenog u prostorijama Rafinerije nafte Rijeka. Na natječaj koji je trajao od 26. rujna do 18. listopada 2011. pristiglo je više od 50 zanimljivih i kvalitetnih projekata iz škola s područja cijele Hrvatske, koji su pokazali izrazito zanimanje mladih za ovu problematiku te njihovu želju da svojim idejama i aktivizmom pridonesu očuvanju okoliša.

Stručna komisija koju su činili dr. sc. Koraljka Vahtar-Jurković, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, Boris Legović, direktor Službe održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša za SD Rafinerije i marketing, INA-Industrija nafte, d.d.  te Bruno Lončarić, voditelj posebnih projekata Novoga lista, imala je nimalo lagan zadatak odabira pobjednika.

Prvu nagradu, u ukupnoj vrijednosti od 10.000 kuna, podijelile su dvije osnovne škole, OŠ Frana Krste Frankopana iz Broda na Kupi  za ekoprojekt Jabuka – kraljica voća i OŠ Ferdinandovac iz Ferdinandovca za ekoprojekt Riznice sjemena starih sorta cvijeća. Druga nagrada, u ukupnoj vrijednosti 8.000 kuna, također je podijeljena između dvije osnovne škole, OŠ Barilović iz Barilovića za edukativni ekoprojekt Mala pokazna školska vjetrenjača kao izvor obnovljive energije i OŠ Augusta Harambašića iz Donjeg Miholjca  za ekoprojekt Uređenje izgrađene vanjske eko učionice u osnovnoj školi. Treću nagradu, u ukupnoj vrijednosti od 7.000 kuna, odnijeli su  Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac za ekoprojekt Naša mirisna oaza i OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog za ekoprojekt Lanac zdravog života.

S obzirom da je na natječaj pristigao veliki broj kvalitetnih ekoprojekata, komisija je odlučila dodijeliti i posebnu pohvalu Gimnaziji Antuna Gustava Matoša iz Zaboka  za ekoprojekt Izrada, uređivanje i distribucija edukativnih eko-novina i letaka.

Igor Šepić, direktor Rafinerije nafte Rijeka, ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo uspješnim natječajem i brigom mladih za okoliš te izjavio: „Smatramo kako podupiranjem ovog projekta Ina pomaže ekološkom osvještavanju mlade populacije, koja će svojim usvojenim znanjima i stavovima pozitivno utjecati na boljitak cijele lokalne zajednice. Djeca okupljena danas ovdje naučila su kako svaki čovjek ima pravo na zdrav okoliš te da se suradnjom s drugima može učiniti mnogo više nego kada se djeluje individualno.“

Cjelodnevno druženje nagrađenih i pohvaljenih škola započelo je obilaskom tiskare Novog lista gdje su se imali prilike upoznati s radom novinske kuće, a nakon svečanog uručenja donacija u Rafineriji nafte Rijeka uslijedio je obilazak Rijeke i riječkih znamenitosti te posjeta Astronomskom centru Rijeka.Priloženi dokument