INA zaprimila rješenje o ponovnom oduzimanju dozvola za istraživanje

Zagreb, 19. studenoga – INA je jučer zaprimila rješenje Ministarstva gospodarstva kojim se kompaniji ponovno oduzimaju dozvole za istraživanje na istražnim prostorima „Sava“ i „Sjeverozapadna Hrvatska“, unatoč tome što je Visoki upravni sud u rujnu donio presudu o poništavanju rješenja iz 2011. godine.
Nažalost, Ministarstvo gospodarstva donijelo je iste odluke kao i 2011., unatoč sudskoj presudi u kojoj stoji kako Ministarstvo nije dokazalo da INA nije ispunila svoje obveze.
Obzirom da kompanija smatra navedeno rješenje zakonski neutemeljenim, pokrenut će upravni spor sa ciljem njegova poništenja.
Kao rezultat navedenoga, uz činjenicu da je proteklo više od tri godine, ne mogu se realizirati pripremljeni projekti na tim područjima, vrijedni oko milijardu kuna, uzrokujući time gubitak Ini te državnom i lokalnim proračunima. Ove odluke sprječavaju kompaniju u održavanju i rastu svojih investicija u istraživanje u Hrvatskoj. Osim toga, jasno pokazuju diskrepanciju između želje dioničara da se pokrenu ulaganja u istraživanje i proizvodnje te dostupnih mogućnosti za njihovo ostvarivanje.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 449 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument