Otvorene prijave za Zeleni pojas 2019.

  • Šestu godinu zaredom INA pokreće natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata
  • Prijave traju od 25. travnja do 25. svibnja u ponoć putem web stranice: www.ina.hr/zelenipojas
  • Nagrađen najbolji projekt iz natječaja Zeleni pojas 2017.
  • Svjetsko priznanje i primjer dobre prakse UN-a 2018.: Zeleni pojas jedan je od 80 najuspješnijih svjetskih primjera održivog razvoja

Zagreb, 25. travnja 2019. – INA šestu godinu zaredom nastavlja provedbu programa Zeleni pojas u sklopu kojeg sufinancira ekološke projekte. Natječaj je namijenjen svim organizacijama civilnog društva, javnim obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj koji svoje ideje i projekte mogu prijaviti do 25. svibnja u ponoć. Kroz proteklih pet godina realizirano je više od 80 projekta koje je INA sufinancirala s ukupnim iznosom od više od milijun i 700 tisuća kuna, a na projektima je sudjelovalo gotovo 2.300 Ininih volontera. Posađeno je više od 6.300 sadnica drveća, cvijeća i raslinja te zazelenjen prostor od gotovo 30.000 m2.

Na predstavljanju ovogodišnjeg natječaja, koje je moderirala Iva Šulentić, svečano je dodijeljena nagrada projektu „Plava vreća 2018.“ Udruge Obala naših unuka, koji je realiziran prošle godine te ocijenjen kao najbolje realizirani projekt u natječaju Zeleni pojas 2017. Udruzi je, osim INA kartice u vrijednosti od pet tisuća kuna, ravnatelj Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb g. Filip Pintarić uručio i skulpturu koju su osmislili i izradili učenici škole.

Vlatko Ignatoski, predsjednik Udruge Obala naših unuka, zahvalio je Ini što je prepoznala i podržala projekt: „Projekt Plava vreća je usko usmjeren na jedan problem – naplavno smeće na obali Jadrana, ali široko povezuje mnoge sudionike. U njega su uključeni nautičari, učenici, korporativni volonteri, ljudi dobre volje i ekološki osviješteni. Za uspjeh takvog projekta nužni su sponzori, a kroz Zeleni pojas dobili smo snažan poticaj. Zahvaljujući Ininoj maloprodajnoj mreži za Plavu vreću se čulo cijelim Jadranom.“

Odluku o odabiru projekata u sklopu Zelenog pojasa 2019. donijet će stručna komisija koju čine gđa Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, g. Stipe Božić iz Hrvatske gorske službe spašavanja, prof. dr. sc. Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu, prof. dr. sc. Vlasta Ćosović, redovita profesorica na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu, hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić, gđa Marina Burazer, direktorica Korporativnih komunikacija u Ini, i Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša u Ini. Kao i prošlih godina, jedan projekt će odabrati Inini fanovi na Facebooku.

Dina Levačić, hrvatska daljinska plivačica, nova je članica stručnog povjerenstva Zelenog pojasa 2019.: „S obzirom na to da provodim puno vremena u moru, nažalost često svjedočim i njegovom onečišćenju te mi je stoga zadovoljstvo što ću biti dio projekta koji potiče očuvanje mora, ali i ostatka prirode u Hrvatskoj.“

Inin program Zeleni pojas je kao primjer dobre prakse uvršten u Globalno izvješće o održivom razvojuza 2018. godinu. On je prepoznat kao program koji direktno pridonosi očuvanju života na Zemlji, jednom od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Zeleni pojas tako se našao u izabranom društvu 80-ak najuspješnijih svjetskih primjera održivog razvoja iz korporativnog svijeta te uz bok najvećih svjetskih kompanija poput Googlea.

Svi detalji o uvjetima natječaja i potrebnoj dokumentaciji, kao i projektima odabranima na dosadašnjim izdanjima Zelenog pojasa, dostupni su na stranici www.ina.hr/zelenipojas putem koje se odvijaju i prijave.

Foto:Igor Kralj

O INA Grupi 
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. INA Grupa je članica MOL Grupe.

PR             
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument