Posjet ministra Vrdoljaka Ininom proizvodnom polju u Slavoniji

  • nakon službenog otvorenja natječaja za istraživanje ugljikovodika u kontinentalnoj Hrvatskoj, ministar Vrdoljak posjetio objekte Ininog proizvodnog polja Beničanci u istočnoj Slavoniji
  • samo prošle godine INA je uložila gotovo milijardu kuna u istraživanje i proizvodnju u Hrvatskoj

Osijek/Beničanci, 18. srpnja 2014. –  Inino proizvodno polje Beničanci koje se nalazi u istočnoj Slavoniji danas je, u prisutnosti Ininog menadžmenta, posjetio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, nakon što je u Osijeku službeno otvoren natječaj za istraživanje ugljikovodika u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott istaknuo je ovom prilikom kako je posljednjih nekoliko godina INA narasla u snažnu i stabilnu kompaniju koja je danas nositelj nacionalnog i lokalnog gospodarstva zahvaljujući intenzivnom investicijskom programu. „Naša ulaganja u domaće istraživanje i proizvodnju snažno su povećana i dosegla su 2 milijarde kuna od 2010. godine. Samo prošle godine uložili smo gotovo milijardu kuna u naše istraživačko-proizvodne projekte u Hrvatskoj.“ – objasnio je Áldott i nastavio “Danas radimo na projektima koji su bili u ladicama mnogo godina i za koje, čini se, nitko nije imao interesa. Stoga smo od 2010. značajno povećali broj istražnih bušenja – izbušeno je čak 12 bušotina. Osim povećanja istražnih aktivnosti, od 2009. snažno smo posvećeni jednom cilju, a to je ublažavanje prirodnog pada proizvodnje sirove nafte i njegovo preokretanje u rast, što smo i uspjeli postići.“ – zaključio je Áldott.

Temeljeći se na dugoj tradiciji koja traje više od šest desetljeća, INA je prikupila iznimna saznanja i iskustvo stoga njen interes za nove istraživačke natječaje ne čudi. Inin izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju Želimir Šikonja objasnio je da je kao rezultat spomenutih bušenja, INA također otkrila nova naftna polja u kontinentalnoj Hrvatskoj te jedno plinsko-kondenzatno polje na granici Hrvatske i Mađarske. Govoreći o naporima vezanim uz ubrzanje proizvodnje, Šikonja je rekao „Dva velika proizvodna projekta su u punom zamahu. Jednim od njih ćemo povećati proizvodnju na zrelim poljima u Posavini kraj Ivanić-Grada, tzv. EOR (Enhanced Oil Recovery) projektom, a drugim ćemo privesti proizvodnji značajne količine plina u Međimurju. Osim toga, vrlo važan dio naših današnjih aktivnosti je i program pod nazivom 4P koji se fokusira na povećanje proizvodnje na zrelim proizvodnim poljima u kontinentalnoj Hrvatskoj. Sve ovo potvrđuje kako je INA danas stabilna i snažna kompanija s iznimnim iskustvom te sa svim potrebnim resursima da nastavi svoju misiju istraživanja na domaćem terenu.“ – rekao je Šikonja.

Proizvodna regija Istočna Hrvatska, čiji je sastavni dio i polje Beničanci, koje je danas posjetio ministar Vrdoljak, ima 11 naftnih polja, jedno plinsko i jedno geotermalno polje.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 445 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10
10020 Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument