Predsjednik RH, Ivo Josipović, posjetio Inine platforme

  • predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, u pratnji Ininog menadžmenta posjetio Inine platforme na sjevernom Jadranu
  • do sada uloženo oko milijardu dolara u sjeverni Jadran
  • polje Ivana jedno od najvažnijih Ininih otkrića u Hrvatskoj, sa značajnim doprinosom u proizvodnji plina

Zagreb, 22. srpnja – Predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, s delegacijom posjetio je u pratnji Ininog menadžmenta u nedjelju, 21. srpnja, plinske platforme Ivana A/K, koje se nalaze nedaleko od Pule, na sjevernom Jadranu. Osim platformi Ivana A/K, posjetili su i bušaću platformu Labin koja će sljedećih mjeseci biti angažirana u istraživačkim aktivnostima na prospektima Ilena i Ivna te na razradnim aktivnostima na IKA JZ.
Platforme Ivana A/K su središnje eksploatacijske platforme za sva sjevernojadranska polja. Proizvodnja s hrvatskog dijela sjevernog Jadrana, na kojem se nalazi platforma Ivana, započela je 1999. godine. Godišnjom proizvodnjom sa sjevernog Jadrana od oko 1,2 milijarde m3 plina ovo područje te polje Ivana jedno su od najvažnijih Ininih otkrića u Hrvatskoj.
„Posjet predsjednika RH Ive Josipovića predstavlja iznimnu čast za našu kompaniju. Predsjednik Josipović bio je ovom prilikom upoznat s našim aktivnostima vezanima uz istraživanje i eksploataciju sjevernojadranskih polja te Ininim nastojanjima da kroz ovaj i slične projekte da snažan doprinos opskrbi prirodnim plinom i energetskoj sigurnosti Hrvatske. Uz dosadašnja značajna ulaganja, razradili smo detaljne planove za investicijske aktivnosti u narednom periodu u kojem planiramo izraditi još dvije istražne, te pet proizvodnih bušotina.“ – izjavio je ovom prilikom Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.
Razrada sjevernojadranskih plinskih polja započela je 1996. godine, kad je INA sklopila sporazum o poslovnoj suradnji i ugovor o podjeli proizvodnje s talijanskom naftnom kompanijom Eni, osnovavši zajedničku operativnu kompaniju INAgip. Na području sjevernog Jadrana INAgip upravlja s devet eksploatacijskih polja, na kojima je instalirano 17 platformi (16 proizvodnih i jedna kompresorska).  U projekt Sjeverni Jadran INA i Eni su kao partneri do sada zajedno uložili oko milijardu dolara, a u planu su i daljnje istraživačko – proizvodne aktivnosti.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. INA Grupa broji 13.854 zaposlenih. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 454 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR         
Avenija Većeslava Holjevca 10
10020 Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument