Produženje licence na koncesiji Ras Qattara u Egiptu

  • Egipatske vlasti odobrile su nastavak proizvodnih aktivnosti na koncesiji Ras Qattara u kojoj INA sudjeluje s 25%, a talijanski Eni s preostalih 75%, do 28. ožujka 2023.
  • Ras Qattara predstavlja jednu od najprofitabilnijih Ininih imovina u Egiptu, a produženje licence omogućuje nastavak proizvodnih aktivnosti koje uključuju i bušenje novih bušotina

Zagreb, 14. kolovoza 2018. – Ini i Enijevoj egipatskoj kompaniji IEOC-u (International Egyptian Oil Company) odobreno je produženje licence na koncesiji Ras Qattara do 28. ožujka 2023. od strane egipatskog Ministarstva nafte, parlamenta i državne naftne kompanije EGPC (Egyptian General Petroleum Corporation).

Na temelju procjene preostalih rezervi ugljikovodika na koncesiji Ras Qattara, kompanije su prije isteka licence, zatražili njeno produženje. Ovime je izbjegnut dugotrajan i neizvjestan proces javnog natjecanja te rizik visokih troškova koji se pojavljuju u procesima sklapanja novih koncesijskih ugovora. Istovremeno, omogućen je nastavak proizvodnih aktivnosti što uključuju i bušenje novih bušotina na poljima Zarif i Faras koja se nalaze na području Ras Qattara, odnosno u Zapadnoj pustinji Egipta. Uz poslovnu, proces produženja ove licence ima i dodanu vrijednost jer INA nastavlja s održavanjem dobrih partnerskih odnosa s Enijem što joj može otvoriti nove poslovne mogućnosti kako u Egiptu tako i u svijetu.

Koncesija Ras Qattara pokriva područje od 104 km². Eni je za nju potpisao ugovor još 1989. godine preko svoje egipatske kompanije IEOC, a 1990. INA preuzima 25% udjela od IEOC-a i postaje partnerom na koncesiji. Proizvodnja je započela 1994. godine na polju Zarif, a dvije godine kasnije na polju Faras. Do sada je ukupno proizvedeno oko 69 milijuna barela nafte od čega je Inin udio iznosio 7,5 milijuna barela.

INA Grupa u aktivnostima istraživanja i proizvodnje u Egiptu sudjeluje od 1989. godine. Kompanija je trenutačno prisutna na četiri koncesije u toj zemlji. Operator je na razradnim poljima Sidi Rahman i Rizk na koncesiji East Yidma, dok je na tri ostale koncesije, Ras Qattara, West Abu Gharadig i North Bahariya, partner.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 496 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR  
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument